Barcelona: Sanader sa Chiracom i Karamanlisom

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji predstavlja Hrvatsku na summitu Euromediteranskog partnerstva u Barceloni, odmah se po dolasku u katalonski glavni grad sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, kazao je hrvatskim novinarima glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

BARCELONA, 27. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji predstavlja Hrvatsku na summitu Euromediteranskog partnerstva u Barceloni, odmah se po dolasku u katalonski glavni grad sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, kazao je hrvatskim novinarima glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Maček nije govorio o pojedinostima tih susreta, a dodao je da je Sanader na marginama skupa imao sastanak i s malteškim kolegom Lawreneceom Gonzijem.

Radnim sastankom šefova država i vlada na temu Saveza civilizacija u nedjelju predvečer u Barceloni je počeo summit Euromediteranskog partnerstva, foruma što okuplja zemlje članice Europske unije i deset njezinih partnera na Mediteranu, a na skupu sudjeluju i kandidati za članstvo u EU-u, među njima i Hrvatska.

Skup u glavnome gradu španjolske pokrajine Katalonije prvo je okupljanje najviših državnih dužnosnika zemalja članica Euromediterana, partnerstva utemeljenog prije deset godina, također u Barceloni u vrijeme španjolskog predsjedanja Unijom, a u svrhu stvaranja prostora mira, dijaloga i zone slobodne trgovine u Sredozemlju.

Na skupu će prevladavati teme slobodne trgovine, ilegalne imigracije i terorizma. Arapske zemlje u posljednji su trenutak otkazivale sudjelovanje najviših dužnosnika, pa tako na skupu neće biti ni marokanski kralj Muhamed VI, niti jordanski Abdulah II. U zadnji je trenutak otkazao i egipatski predsjednik Hosni Mubarak, čije je prisustvo bilo osobito važno jer je Egipat, kako je naveo španjolski list El Mundo, preuzeo na sebe zadaću koordinacije arapskog stajališta.

Skup osigurava nekih 5.700 pripadnika policije, mnogi od njih pristigli su iz svih dijelova Španjolske, a grad nadlijeću i zrakoplovi Awacs NATO saveza.

Britanski premijer Tony Blair, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju su, na sastanku na marginama summita, osudili terorizam, naglasivši da nasilje ekstremista na Bliskom istoku potkopava tamošnji mirovni proces.

Sva trojica lidera su također iznimno pohvalnim ocijenili otvaranje graničnog prijelaza Rafah, između pojasa Gaze i Egipta, jer smatraju da će taj potez potaknuti mir i sigurnost u regiji. Barosso je taj čin nazvao "povijesnim". Palestinskim graničarama u kontroli prijelaza pomaže promatračka misija Europske unije.

Blair je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da postoji snažna i "jedinstvena" želja međunarodne zajednice za stvaranjem nezavisne palestinske države.

Vrlo je važno da demokratski proces za stvaranje takve države ne ometa nasilje, rekao je Blair. "Ne vjerujemo da terorizam bilo čemu pomaže. Pa tako ni u ovom procesu. Štoviše, on samo može biti velika prepreka.

S tim se složio i Abas, naglasivši da terorizam nije "rješenje nijednog problema i ne može se prihvatiti ni sa jedne točke gledanja".

Barroso je rekao da je Europska unija nakon otvaranja prijelaza Rafah spremna pomoći i u stvaranju morske luke u Gazi.

Početak euromediteranskog summita obilježili su i prosvjedi. Između 500 i 2.000 ljudi, prema različitim procjenama policije i organizatora, pokušalo je ući u zatvorenu zonu u kojoj se održava konferencija, ali ih je u toj namjeri zaustavila policija.

Prosvjed su organizirale razne antiglobalističke, ljevičarske i anarhističke grupacije koji su sudionicima summita željeli uručiti manifest "Mediteran bez kapitala i rata".



Pisane vijesti