Barroso: EU Hrvatsku smatra važnim partnerom

"Želim vama, građanima Hrvatske, poslati poruku. Mi u EU vas smatram vrlo važnim partnerom, vrlo važnim dijelom Europe. Želimo vas kao punopravnog člana EU, kako bismo zajednički radili na najvažnijim ciljevima i vrijednostima Unije - slobodi i solidarnosti", kazao je Barroso u izjavi za novinare koju je zajedno sa Sanaderom dao nakon sastanka.

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Europska unija Hrvatsku smatra važnim partnerom i važnim dijelom Europe i želi je kao svoju punopravnu članicu, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Predsjednik EK u Zagreb je stigao kako bi sudjelovao na sutrašnjem sastanku na vrhu Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SEECP), a u sklopu posjeta, uz susret s premijerom Sanaderom, sastat će se i s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Želim vama, građanima Hrvatske, poslati poruku. Mi u EU vas smatram vrlo važnim partnerom, vrlo važnim dijelom Europe. Želimo vas kao punopravnog člana EU, kako bismo zajednički radili na najvažnijim ciljevima i vrijednostima Unije - slobodi i solidarnosti", kazao je Barroso u izjavi za novinare koju je zajedno sa Sanaderom dao nakon sastanka.

Predsjednik EK hrvatskom je premijeru i, kako je rekao, "svojem dobrom prijatelju" Ivi Sanaderu zahvalio na pozivu na "vrlo važan summit SEECP-a i prilici da zajedno porazgovaraju o perspektivama Hrvatske.

Ustvrdio je kako SEECP dobija na važnosti kao glas regije u široj međunarodnoj zajednici i čestitao Hrvatskoj na "uspješnom i vrlo učinkovitom predsjedanju" tim procesom.

"SEECP je "važan proces i za europsku perspektivu mnogih drugih zemalja u regiji" kazao je Barroso.

Govoreći o europskom putu Hrvatske predsjednik EK je naglasio kako su pregovori o članstvu između RH i EU počeli dobro, podsjetišvi da je otvoreno šest poglavlja i dodao kako se radi na tome da se do kraja njemačkog predsjedanja Europskom unijom, u idućih mjesec dana otvore još neka poglavlja.

"Nadamo se dodatnim naporima Hrvatske u ključnim područjima - reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i povratku izbjeglica", rekao je Barroso pred novinarima, izrazivši uvjerenje da će 2007. godina u Hrvatskoj biti ne samo izborna već i godina reformi.

Sanader je Barrosa nazvao jednom od osoba koja je uvijek podržavala politiku proširenja EU-a, podsjetivši kako je za njihovog prvog susreta u Bruxellesu Barroso izrazio želju da Hrvatska postane članica Unije za njegovog mandata, ako to bude moguće.

"To je i naša želja, iako nam nije važan datum, već kvaliteta pregovora. No, moramo imati nekakav cilj i ideju oko toga kad želimo ući", rekao je Sanader.

Ponovio je zadovoljstvo pregovorima ali i potvrdio kako Hrvatsku očekuje još niz reformi, "na koje smo spremni jer želimo dostići europske standarde na dobrobit hrvatskih građana".

Predsjednik EK Barroso i premijer Sanader potom su se uputili u Muzej Mimara gdje se održava svečana večera za sudionike sutrašnjeg sastanka predsjednika država i vlada zemalja članica SEECP-a. Večeri kojoj je domaćin predsjednik hrvatske Vlade nazoče, među ostalima, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, slovenski premijer Janez Janša, grčki premijer Kostas Karamanlis, američki državni podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns, koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek i drugi visoki dužnosnici zemalja članica SEECP-a.



Pisane vijesti