Beč:Sanader govorio na sjednici stalnog vijeća OESS-a

Hrvatski premijer Ivo Sanader izvijestio je u utorak poslijepodne u Beču članove Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na izvanrednom zasjedanju, o hrvatskim dostignućima i naglasio iznimnu suradnju Hrvatske s OESS-om i Misijom OESS-a u Hrvatskoj.

Sanader je kazao da je Hrvatska dosegla demokratske standarde te da je danas država u kojoj se njeguje tolerancija bez ikakve diskriminacije.
"Hrvatska želi demokratski dijalog i primjenu svih europskih vrijednosti", rekao je Sanader, ističući važnu ulogu misije OESS-a u prošlih skoro jedanaest godina u Hrvatskoj. On je dodao da Hrvatska uspješno surađuje s Misijom OESS-a koja je odigrala pozitivnu ulogu u Hrvatskoj i u regiji, te je uz njezinu pomoć u Hrvatskoj postignut napredak na svim područjima.
Kad je riječ o otvorenim pitanjima koja još postoje, Sanader je najavio spremnost Vlade da ih riješi, izrazivši nadu da će se koordinacijom i pojačanom suradnjom s Misijom do kraja godine to potpuno ostvariti, i tako mandat Misije privesti kraju.
Sanader je rekao da očekuje kako će Hrvatska sljedeće godine u Bukureštu dobiti poziv za pristup u NATO, te naglasio da je hrvatski cilj trajna stabilizacija jugoistoka Europe.
"Ugodno sam iznenađen reakcijama zemalja članica OESS-a, koje su sudjelovale u raspravi nakon mog uvodnoga govora, a sudjelovale su: SAD, Kanada, BiH, Srbija, Ruska Federacija i Portugal, predsjedateljica EU-a", izjavio je novinarima Sanader.
Hrvatska je zrela država koja je savladala sve teškoće od najtežih devedesetih godina, postala je zrela članica međunarodne zajednice koja se približava NATO-u i Europskoj uniji, kazao je Sanader.
"Postala je od zemlje primateljice međunarodne pomoći, davateljica onim zemljama kojima to treba", dodao je. Rekao je da nekolicina naših diplomata radi u Misijama OESS-a i drugim mirovnim misijama u svijetu.
"Prema tome Hrvatska je na temelju svoga teškog iskustva, zemlja koja daje doprinos miru i stabilnosti u svijetu", istaknuo je Sanader, i nastavio da su svi sudionici u raspravi pohvalili veliki napredak Hrvatske, hrvatsku zrelost u demokratskom smislu, "i to je ono što me ohrabruje".
Nitko od sudionika u raspravi nije se zauzeo za produženje mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj.
Sanader se osvrnuo i na dva otvorena pitanja koja će biti predmetom zanimanja Misije predstojećih mjeseci.
Riječ je o "promatranju procesa, koji su transferirani od Haškog tribunala u Hrvatsku. To je slučaj generala Ademija i generala Norca, te eventualno ako bude još drugih slučajeva koji će biti prebačeni iz Den Haaga u Hrvatsku", kazao je Sanader, dodajući da nema nikakvog razloga protiv promatranja stručnjaka OESS-a tih procesa.
Hrvatsko pravosuđe je pokazalo svoju zrelost i stručnost, a da nije tako, Den Haag ih ne bi prebacio u Hrvatsku. "Prema tome nemamo ništa protiv da se procesi promatraju", rekao je Sanader.
Drugo je otvoreno pitanje, prema riječima Sanadera, završetak procesa kad je riječ o povratku izbjeglica i punoj integraciji manjina u hrvatsko društvo.
Bilo je to prvo obraćanje jednoga hrvatskog premijera Stalnom vijeću OESS-a, izjavio je Sanader, naglasivši da mu je to bila velika čast, iznijeti hrvatska dostignuća članovima Stalnog vijeća OESS-a, te zaključio: "Mislim da je to imalo jako dobar odjek i da će naši prijatelji, a i oni drugi, koji tako ne misle, imati razlog za optimizam".




Pisane vijesti