Predsjednik Vlade doputovao u Beč na zasjedanje OESS-a

Hrvatski premijer Ivo Sanader sa suradnicima doputovao je u utorak poslijepodne u Beč gdje će se na izvanrednom zasjedanju Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) obratiti njegovim članovima kojeg čine predstavnici 56 država članica.

BEČ, 10. srpnja 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader sa suradnicima doputovao je u utorak poslijepodne u Beč gdje će se na izvanrednom zasjedanju Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) obratiti njegovim članovima kojeg čine predstavnici 56 država članica.

Premijer Sanader predstavit će suradnju Hrvatske i OESS-a kao i njezine misije u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ispunjavanju obveza iz njezinog mandata.

Hrvatska, kako se često naglašava, postiže uspješnu suradnju s OESS-om kad je riječ o ostvarenju obveza u izgradnji demokratskih institucija i standarda u jačanju borbe protiv organiziranog kriminala posebice terorizma, trgovine ljudima, netolerancije i antisemitizma, internog upravljanja granicama i stvaranju sigurnosti - što je dio programa te međunarodne organizacije.

Očekuje se da će se hrvatski premijer osvrnuti na postignuti napredak u skoro 11 godina suradnje Hrvatske i Misije OESS-a u izgradnji demokratskih institucija i standarda, otklanjanju poslijeratnih problema, te regionalnoj suradnji.

Hrvatska je aktivna članica OESS-a, a trenutačno predsjeda njezinim Forumom za sigurnosnu suradnju (FSC).

Iako još nema potpune suglasnosti unutar OESS-a, iz diplomatskih krugova se svečešće čuje da bi se misija OESS-a u Hrvatskoj, s obzirom da je njezin mandat praktički ispunjen, trebala početi privoditi kraju. To je nedavno na Croatia summitu u Dubrovniku istaknuo i predsjedavajući OESS-a španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, koji je izjavio da će na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u studenom u Madridu predložiti da se nakon 11 godina zatvori misija OESS-a u Hrvatskoj.



Pisane vijesti