Beroš: Devet novozaraženih koronavirusom, epidemiološka slika je u datim okolnostima i nadalje vrlo dobra

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/17 ožujka/HN20200317497849.JPG

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devetero ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Do sada je na koronavirus učinjeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, 630 kontakata je pod nadzorom, rekao je ministar.

"Epidemiološka slika je u datim okolnostima i nadalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da ona ostane takva i u budućim danima. Međutim, izvjesno je u budućim danima s obzirom na epidemiološku karakteristiku ove epidemije da broj oboljelih u Hrvatskoj može rasti", istaknuo je Beroš.

Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus  detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku - nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.
Hrvatska je sve to napravila, naglasio je Beroš.

"Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni", rekao je ministar zdravstva.

Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla, kazao je. Vode se računa o izolacijama i karantenama, kao i svim mogućim kontaktima, dodao je. 

Apelirao je na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, a Stožer i društvo će se pobrinuti da dobiju sve što im je potrebno. 

"U okviru Stožera organizirat ćemo dostavu lijekovima starijima i nemoćnima", rekao je Beroš. "Radimo i na tome da se organizira dostava hrane", dodao je.

Među pozitivnim pacijentima nema težih simptoma, rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Božinović najavio ograničenje kretanja starijih i pojačani nadzor samoizolacije

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Napomenuo je da će najvjerojatnije danas na Vladi i sutra u saboru biti usvojena izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite po kojoj će stožer dobiti veće ovlasti koje će provoditi po svim linijama rada.

To u praksi znači da će još aktivirati sve stožere civilne zaštite na županijskim, gradskim i općinskim razinama kako bi se odluke Nacionalnog stožera mogle odmah sprovoditi, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Kao jednu prvih mjera najavio je odluku kojom će ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove i kuće

Također će pojačati nadzor ljudi u samoizolaciji, kazao je dodavši da su dosad zaprimljene 573 dojave kršenja, a 93 osobe će biti sankcionirane.

Božinović je poručio da treba odustati od planiranih putovanja u inozemstvo i najavio da će uskoro biti zatvoreno 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš