Beroš i Božinović: Potvrđeno osam slučaja omikrona u Hrvatskoj, prosvjed protiv strogih mjera u Hrvatskoj nema smisla

  • Slika /Vijesti/2021/prosinac/15 prosinca/VRH_0263.png

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je nakon sjednice Vlade kako je trenutno u Hrvatskoj potvrđeno osam slučaja omikron varijante covida-19, po četiri slučaja u Zagrebu i Splitu.

Oko 200 uzoraka upućeno je na sekvencioniranje u Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti tako da ćemo uskoro znati povećava li se broj zaraženih novom varijantom, rekao je Beroš.

S obzirom na usporavanje pada broja zaraženih, koji je u odnosu na prošli tjedan manji za svega 1,7 posto, Beroš kaže kako je teško reći je li to posljedica hladnijeg vremena ili širenja omikron varijante.

Od 16. studenoga, kada su uvedene covid potvrde u javnom sektoru, brzim antigenskim testovima testirano je 681.309 osoba, od kojih su 9814 bile pozitivne pa je njihovom samoizolacijom spriječeno daljnje širenje bolesti.

Beroš ističe da je od uvođenja obveznih covid potvrda u zdravstvu testirano 45.438 zdravstvenih djelatnika. među kojima je njih 1115 bilo pozitivno i nije dalje sudjelovalo u radnom procesu.

U Hrvatskoj imamo balansirane i manje restriktivne mjere nego u drugim članicama EU-a

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je današnji prosvjed protiv izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti na Markovu trgu rekavši da svatko ima pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo, a policija će osigurati javni red i mir te funkcioniranje institucija.

"Ne znam je li prijavljen prosvjed. Naše je stajalište da prosvjed protiv strogih mjera u Hrvatskoj nema svrhe ni smisla jer u Hrvatskoj imamo balansirane i manje restriktivne mjere nego u drugim članicama EU-a”, kazao je.

Odluka da dozvolu za javna okupljanja na otvorenom sa više od 100 sudionika izdaju županijski zavodi za javno zdravstvo donesena je zbog pritiska na HZJZ. 

"S obzirom na to da je HZJZ bio zatrpan takvim zahtjevima i da su županijski stožeri verzirani za sve poslove i predlaganje mjera, mislimo da je to logična odluka”, rekao je Božinović.


Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti