Sjednica Vlade: Epidemiološke mjere produljuju se do 31. prosinca

Slika /Vijesti/2021/prosinac/15 prosinca/VRH_0547.png

Prijedlogom zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti-zviždačima imat će pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete te zaštitu identiteta i povjerljivosti. Jadroliniji je odobrena državna potpora u iznosu od 52 milijuna kuna u okviru pomoći gospodarstvu zbog pandemije, a Vlada se suglasila i dala državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta kod Privredne banke Zagreb u iznosu do 8,8 milijuna eura, radi financiranja obrtnih sredstava. Prihvaćen je i Nacrt razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Na 91. sjednici Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se u Hrvatskoj ovoga tjedna usporio pad broja novozaraženih, a Nacionalni stožer civilne zaštite danas će produžiti epidemiološke mjere do 31. prosinca, najavljeno je na sjednici.

Ministar je izvijestio da u posljednja 24 sata bilježimo 4671 novi slučaj koronavirusa, ovoga tjedna se usporio pad broja novozaraženih, a popunjenost bolnica i dalje je velika.

Raste broj bolesnika na intenzivnom liječenju i respiratoru

Prije tjedan dana zabilježeno je samo 80 zaraženih više. Udio novozaraženih među testiranima u zadnja 24 sata je 38,86 posto, u odnosu na prošli tjedan to je manje za 1,7 posto, a u odnosu na prije dva tjedna 18,2 posto, što znači da se pad novozaraženih usporava, rekao je Beroš.

Na bolničkom liječenju su 2253 osobe, što je pad u odnosu na tjedan ranije za 7,51 posto, no istodobno se bilježi porast bolesnika na intenzivnom liječenju sa 16 na 17 posto, kao i osoba na respiratoru, kojih je trenutno 315, sa 13 na 14 posto. Najveći broj oboljelih imaju bolnice sjeverozapadne Hrvatske, Pula, KBC Osijek i Split.

Beroš ističe da se pomno prati razvoj situacije s omikron varijantom koja je zaraznija od drugih varijanti covida-19 i predstavlja veliki globalni rizik jer zasad nije poznato kakve će epidemiološke posljedice i karakteristike imati u zimskim uvjetima i koliko može izmaknuti imunitetu postignutom preboljenjem i cijepljenjem protiv ranijih varijanti.

U tijeku je zajednička nabava Europske komisije za dva antivirusna lijeka protiv covida - molnupiravir i inhibitor proteaze, koji su namijenjeni lakše oboljelim pacijentima s velikim potencijalom razvoja teških oblika bolesti. Njihova prednost je u načinu primjene - prvi se primjenjuje na razini primarne zaštite, a drugi u primarnoj zaštiti i u bolničkim uvjetima.

Hrvatska je sudjelovala i u zajedničkoj nabavi monoklonalnih protutijela, osigurano je 1800 doza tog lijeka za pacijente s rizikom od težih oblika bolesti. Lijek se primjenjuje u bolnicama, a trebao bi stići 20. prosinca.

Ministar Beroš je osudio plakate s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama u blizini zdravstvenih ustanova ocijenivši kako se radi o "porazu zdrave pameti bez premca".

Sedam odluka o produljenju epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer danas donijeti sedam oduka kojima se postojeće epidemiološke mjere produljuju do 31. prosinca. Pet odluka odnosi se na ograničavanje okupljanja, prelaska preko graničnih prijelaza, korištenje maski, rad trgovina i javni prijevoz.

U odluci o ograničavanju okupljanja uvodi se novost vezana uz javna okupljanja i događanja na otvorenom s više od 100 osoba, koje će se moći održati samo ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo a ne kao dosad HZJZ.

Odluka o privremenoj zabrani ulaska u Hrvatsku više se ne odnosi na područje Hong Konga, rekao je Božinović.

Na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava uvedene su posebne sigurnosne mjere u djelatnost socijalne skrbi. Obvezno je testiranje na covid i za zaposlenike Centra za posebno skrbništvo, a covid potvrda je obvezna i za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i sve posjetitelje.

Javnobilježničke isprave u elektroničkom obliku

Radi potrebe uvođenja javnobilježničkih isprava u elektroničkom obliku i sastavljanja takvih isprava na daljinu - u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru prema kojima su javni bilježnici utvrđeni kao ovlašteni sastavljači isprava za osnivanje i doregistraciju društva - Vlada je u proceduru uputila i izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu.

Uz dodatnu digitalizaciju postupaka kod javnih bilježnika i i značajno olakšavanje postupka osnivanja i doregistracije trgovačkih društva, izmjenama se nastoji osigurati i dostupnost javnobilježničkih usluga u mjestima u kojima nije utvrđeno sjedište javnog bilježnika kroz određivanje obavljanja uredovnih dana po službenoj dužnosti, naveo je ministar.

Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – zviždača, imat će pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete i zaštitu identiteta

Preciznije uređivanje područja primjene zakona, u skladu s EU direktivom na području na kojem se utječe na financijske interese Unije te unutarnje tržište i tržišno natjecanje, predlaže Vlada novim Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti - tzv. zviždača.

Prijedlogom je taksativno navedena pravna stečevina EU vezano uz koju se štiti zviždača ako prijavi nepravilnosti kod njene primjene.

Odnosi se to na sektorske propise EU (javnu nabavu, financijske usluge, sprječavanje pranja novca, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, javno zdravlje, zaštitu potrošača), zaštitu financijskih interesa EU te zaštitu unutarnjeg tržišta EU.

Zakonom je propisana i zaštita zviždača koji prijavljuju nepravilnosti u primjeni nacionalnih propisa ako se takvim kršenjem ugrožava javni interes, naveo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Zakonom se zadržava i struktura kanala za prijavljivanje nepravilnosti koja obuhvaća unutarnje prijavljivanje (unutar samog poslodavca putem povjerljive osobe), vanjsko prijavljivanje (pučki pravobranitelj) te javno razotkrivanje nepravilnosti.

"Prijavitelji nepravilnosti imat će pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete te zaštitu identiteta i povjerljivosti. Pravo na zaštitu ostvaruju i osobe koje nepravilnosti izravno prijavljuju institucijama, tijelima i agencijama EU", istaknuo je Malenica.

Novina ju zakonskom prijedlogu je i mogućnost izricanja prekršajnih sankcija za pokretanje zlonamjernih postupaka protiv prijavitelja nepravilnosti ili povezanih osoba.

Predviđeno je i da povjerljiva osoba i njen zamjenik, te bilo koja druga osoba koja sudjeluje u postupku, prekršajno odgovaraju za kršenje obveza zaštite identiteta i povjerljivosti.

Centralizirana banka podataka 'stranih' osoba kazneno osuđenih u EU

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (ZOPKER) kojima se, kroz implementaciju EU propisa, predlaže uspostavljanje centralizirane baza podataka o identitetu osoba koje su osuđene zbog kaznenog djela u državi članici EU, a državljani su trećih zemalja ili osobe bez državljanstva.

Ta će baza podataka obuhvaćati i biometrijske podatke (otisci prstiju, eventualno i prikaz lica) kako bi se osigurala brza i sigurna identifikacija osobe.

Dodatno se uređuje i pitanje regulacije ovlaštenika na podatke iz kaznene evidencije, a bitnim ministar Malenica ističe i da se nadležnim tijelima iz područja socijalne politike osigurava pravo na korištenje podataka iz kaznene evidencije u postupcima vezanima uz zaštitu prava i interesa djeteta.

"Izmjenama će se osigurati i kvalitetnija pravosudna suradnja nadležnih tijela  EU i povećati zaštita prava i interesa djeteta te poboljšati pravna zaštita u građanskim predmetima iz obiteljskog prava", dodao je.

Potpora Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske

Prihvaćen je Nacrt razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Postupak izrade tog sporazuma pokrenut je na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Razvojni sporazum sklapaju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i jedinice područne (regionalne) samouprave, a njegova svrha je usklađivanje prioriteta razvoja državne i područne (regionalne) razine, utvrđivanje strateških projekata regionalnog razvoja te planiranje sredstava za njegovu provedbu.

Ukupna procijenjena vrijednost 38 projekata obuhvaćenih sporazumom je 15,1 milijarda kuna. Od toga vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi 9,2, dok ukupna vrijednost projekata županija (uključujući rezervne projekte) iznosi 5.9 milijardi kuna. Trošak financiranja projektno-tehničke dokumentacije je 65,5 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je sporazum na tragu Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i da bi trebao biti potpisan do kraja godine.

Suglasnost za konačno rješenje spora s Colgateom

Vlada je dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljskom rješenju spora između Republike Hrvatske i američke kompanije Colgate/McCallum, na temelju kojega se toj tvrtci isplaćuje 297 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Nagodbom bi se, kažu u Vladi, konačno riješio spor između Republike Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji nakon promjene vlasti 2000. godine nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi dionica u programu kuponske privatizacije.

Američkom investitoru isplatit će se 297 milijuna kuna, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske.  Dodatno se obvezuje u idućih pet godina najmanje 100 milijuna kuna od spomenutog iznosa uložiti natrag u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), a izbjegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporationa, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom zbog police osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi.

Pored toga, nagodbom se od državnog proračuna otklanja potencijalna obveza veća od 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove stranih odvjetničkih ureda, svjedoka, vještaka i rada arbitražnog suda, a izbjegava se i reputacijska šteta za Hrvatsku kao ulagačko odredište, kažu u Vladi i ističu da sklapanje nagodbe podržava američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Procjena potencijalne obveze Republike Hrvatske temelji se na Notice of Dispute koju je investitor dostavio Republici Hrvatskoj 12. kolovoza 2020., u kojoj se investitor poziva na povrede odredaba Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996., i to na povrede odredaba o nacionalnom tretmanu, povrede odredaba o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje učinkovite sudske zaštite i izvlaštenje.

Potpora Jadroliniji od 52 mil. kn i suglasnost HC-u za kredit do 8,8 mil. eura

Jadroliniji je odobrena državna potpora u iznosu od 52 milijuna kuna u okviru pomoći gospodarstvu zbog pandemije, a Vlada se suglasila i dala državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta kod Privredne banke Zagreb u iznosu do 8,8 milijuna eura, radi financiranja obrtnih sredstava.

Državnu potporu Vlada je pomorskom prijevozniku Jadroliniji, čije je sjedište u Rijeci, dala nastavno na mjeru "3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove" Privremenog okvira Europske komisije, kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije.

Riječ je o državnoj potpori u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove, a s ciljem rješavanja problema likvidnosti, za što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 52 milijuna kuna u državnom proračunu za 2021. godinu.

Odlukom je resorni ministar ovlašten da s Jadrolinijom sklopi ugovor o dodjeli te potpore, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezano da u komunikaciji s Europskom komisijom dokaže spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je Jadrolinija pomorski prijevoznik u vlasništvu države i kao takav ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što se pokazalo i u kriznom razdoblju pandemije kada je njihov doprinos u održavanju prometne povezanosti bio presudan za gospodarstvo i sve građane RH.

"Jadrolinija cijelo vrijeme pandemije povezuje otoke s kopnom, a potpora je usmjerena na rješavanje potreba Jadrolinije u pogledu neposredne likvidnosti, koja se tijekom proteklih mjeseci pojavila zbog pandemije te se očekuje da će to ojačati stabilnost tog prijevoznika", kazao je Butković, ističući i da je uvidom u novčani tijek Jadrolinije utvrđen nedostatak financijskih sredstava za redovno poslovanje i održavanje operacija.

Potpora se sukladno mjeri "3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove" može dodijeliti za nepokrivene fiksne troškove do 30. lipnja 2022. godine nastale u razdoblju od 1. ožujka 2020. do 30. lipnja 2021. poduzetnicima koji su tijekom prihvatljivog razdoblja pretrpjeli pad prometa od najmanje 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvršilo je prijavu te državne potpore prema Europskoj komisiji 3. prosinca 2021. te će u daljnjoj komunikaciji s Europskom komisijom dokazati spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

Vlada je dala suglasnost i Hrvatskim cestama (HC) za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb (PBZ) u iznosu do 8,8 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, uvećano za kamate, naknade i troškove, a radi financiranja obrtnih sredstava.

Za to je Vlada dala i državno jamstvo u korist PBZ-a u stopostotnom iznosu, izvijestio je ministar Butković, ističući i kako će se "sredstva iz tog zaduženja koristiti za podmirivanje obveza nastalim na svim aktivnim velikim infrastrukturnim projektima koje provode Hrvatske ceste".


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti