Beroš: Prošlotjedni rekord iznosio je preko 53.000 cijepljenih u jednom danu, cilj nam je dinamizirati proces

Slika /Vijesti/2021/svibanj/11 svibnja/HN20210511031036.jpg

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice na sutrašnjoj će sjednici izabrati novog v. d. ravnatelja te ustanove nakon ostavke Marija Zovka, a zatim će se u zakonskom roku raspisati natječaj za novog ravnatelja, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je u dvorani Gradski vrt, gdje je sudjelovao u cijepljenju građana, novinarima izjavio da ga ostavka dosadašnjeg v. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Marija Zovka nije iznenadila.

U ingerenciji Upravnog vijeća je biranje novog v. d. ravnatelja, a zatim izbor novog ravnatelja na natječaju, istaknuo je.

"Budno pratim situaciju u Vinogradskoj bolnici i napravit ću sve da se ona završi, međutim postoji redoslijed postupanja. To prvo mora biti ravnatelj, potom Upravno vijeće, koje upravlja zdravstvenom ustanovom i nadzire rad te je u njihovoj ingerenciji većina stvari koje treba odraditi, a na kraju tog lanca sam ja. Kao ministar sigurno neću dozvoliti da pacijenti trpe nikakve interne probleme u bilo kojoj ustanovi", rekao je Beroš.

Poručio je da sve mora biti u okviru zakonskih procesa te očekuje izvješće unutarnjeg nadzora i bolničkog povjerenstva, koje postupa po određenim prijavama.

Ocijenio je kako je Upravno vijeće na posljednjoj sjednici dalo jasne elemente kako riješiti problem nedostatka radiologa, a razmatra se i nabava nove dijagnostičke opreme.

Beroš je naglasio da nadležne institucije trebaju istražiti optužbe za financijske malverzacije, kao i pritužbe za mobingiranje djelatnika Klinike za tumore.  

Epidemiološka situacija je sve bolja

Upitan o svojim odnosima sa predstojnicom Zavoda za radiologiju Dijanom Zadravec, Beroš je rekao kako njegov odnos s njom nije relevantan, no bili su u dobrim kolegijalnim odnosima.

"Bilo je određenih nesporazumu kod izbora ravnatelja, kada sam bio na jasnom stavu, kao i sada, da se mora postupati po zakonu", rekao je Beroš dodavši kako "ni na koji način ne vidi prijetnju od nje". 

Komentirao je i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ocijenivši da se poboljšava, ali ne toliko da bi se mogli opustiti.

“Epidemiološki stručnjaci će iz dana u dan pratiti situaciju i odlučivati o mjerama, to je dinamičan proces. Želim vjerovati da smo na kraju trećeg vala, no opuštanja u toj priči nema", poručio je.

No, epidemiološka situacija je sve bolja, sve je više cijepljenih, a sve manje novozaraženih. "Danas smo pali s brojem hospitaliziranih ispod 200. Sve to  daje naznake da bi epidemija u ovom trenutku mogla jenjavati, ali to nas ne smije prevariti".

Podsjetio je kako je dosad aplicirano preko milijun doza cjepiva te se obaraju rekordi na tjednoj bazi.

"Prošlotjedni rekord iznosio je preko 53.000 cijepljenih u jednom danu. Tako smo došli do svakog četvrtog punoljetnog građana, a cilj nam je unaprijediti i dinamizirati taj proces”, rekao je Beroš.

Pozvao je sve građane da se cijepe jer je to najbrži put u život kakav je bio prije pojave virusa. Dodao je da će biti dovoljno cjepiva AstraZenece za docjepljivanje građana, jer je naručeno preko 2,7 milijuna doza tog cjepiva.

Potpisan ugovor o studiji izvodivosti za izgradnju novog osječkog KBC-a

Ugovor o izradi studije izvodivosti za projekt izgradnje novog osječkoga Kliničkog bolničkog centra, vrijedan više od 35 milijuna kuna, potpisali su ravnatelj tog centra Željko Zubčić i predstavnik izabrane zajednice ponuditelja.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je na potpisivanju ugovora kako je novi osječki KBC potreba te regije i jedan od temelja budućnosti zdravstva pa su "studija izvodivosti i analiza troškova ključni koraci pripreme toga strateškog projekta od iznimne regionalne važnosti".

Za izradu te studije osigurano je iz europskih fondova 30 milijuna kuna, a ministarstvo će ju sufinancirati s 5,2 milijuna, rekao je i ocijenio kako će realizacija tog projekta biti "novi iskorak u pružanju zdravstvene zaštite pučanstvu, koja mora biti pravodobna i kvalitetna".

Vlada je prepoznala potrebu razvoja regionalnih centara kao centara izvrsnosti, ali je potrebno reformirati i druge dijelove zdravstvenog sustava, poput broja bolnica, tako da ih se funkcionalno integrira i preraspodijele djelatnosti. Jasno je da moramo razvijati regionalne centre izvrsnosti, koji će biti nositelji zdravstvene zaštite za pojedino područje, poručio je ministar Beroš.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak objasnila je da se priprema studijsko-tehničke i projektne dokumentacije za novi osječki KBC sufinancira iz europskih fondova te kroz projekt "Slavonija, Baranja i Srijem". 

Istaknula je da se izgradnja novog osječkog KBC-a procjenjuje na dvije milijarde kuna, a točan iznos bit će poznat kada osječki KBC o tome dostavi cjelovitu informaciju.

"Mi već sada, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, radimo na izradi novih programskih akata kako bi se ovaj projekt mogao realizirati", dodala je Tramišak.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić ocijenio je kako je novi KBC, kao "greenfield" investicija na novoj lokaciji, u Gackoj ulici , nužnost za Osijek, tu županiju i istok Hrvatske, posebice zato što toj zdravstvenoj ustanovi gravitira pet slavonskih županija i oko 900 tisuća stanovnika.

Izrada studije trajat će godinu dana s pojedinačnim isporukama, od konceptualnog i arhitektonsko-urbanističkog rješenja, procjene utjecaja na okoliš i načina financiranja, što će biti podloga daljnjim natječajima za projektiranje novoga KBC-a, koji će biti građen po europskim standardima, objasnio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je to jedan od najvećih projekata od osamostaljenja Hrvatske na području te županije i jedan od najvažnijih projekata za budućnost Osijeka i istoka Hrvatske.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš