Španjolska podržava ulazak Hrvatske u Schengen i OECD

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je u Madridu sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gonzalez Layaom, koja je podržala nastojanje Hrvatske da uđe u europsku šengensku zonu slobodnog kretanja, a također i da postane članica OECD-a.  

"U ovom trenutku nemamo konkretan datum no mi u Španjolskoj ćemo jasno podržavati napore Hrvatske kada Europska komisija predloži proširenje", rekla je Gónzalez Laya na konferenciji za medije. "Nadamo se da će to biti uskoro. Mi ćemo biti uz Hrvatsku podupirući njenu želju za približavanjem Schengenu. Njena želja za pridruživanjem ide u korak s ispunjavanje potrebnih kriterija", dodala je u izjavi u Palači Viana, sjedištu ministarstva vanjskih poslova u centru Madrida.

Hrvatska je u srpnju 2015., dvije godine nakon pristupanja Europskoj uniji, aplicirala za ulazak u prostor u kojem se oko 400 milijuna građana iz 26 zemalja kreće slobodno bez putovnica. Prostor je nazvan po luksemburškom mjestu Schengen gdje je  sporazum o njemu potpisan 1985.
"Europska komisija nam je dala zeleno svjetlo u listopadu 2019. godine jer je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete koji su bili obvezni, pa što se nje tiče mi smo spremni", rekao je Grlić Radman. "Sada sve ovisi o zemljama članicama jer je Hrvatska spremna", dodao je.

Hrvatska Vlada posljednjih dana intenzivno traži podršku od država članica u inozemstvu, u trenutku kada su granice zbog pandemije koronavirusa prohodne tek uz negativne testove na koronavirus. Prije pandemije su ilegalne migracije zaustavile širenje Schengena, pa pred vratima čekaju i Bugarska i Rumunjska.

Grlić Radman je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Madrid od kada je Hrvatska ušla u EU. U listopadu 2012. godine je tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić boravila u Španjolskoj tražeći ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovor s Europskom unijom. Hrvatska je pristupila u srpnju 2013.

Premijer Andrej Plenković je u subotu na marginama Socijalnog samita u Portu razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom te švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.
"Mi imamo dva cilja dublje integracije. Jedan je ući u schengenski prostor, a drugi je postati članicom eurozone. Ja sam danas imao detaljnije razgovore na tu temu s njima četvoricom, te još nekima više neformalno. To su nam dvije bitne teme pa nam je važna potpora s obzirom da smo od strane Europske komisije dobili potvrdu o ispunjavanju svih tehničkih uvjeta o 'Schengenu'", rekao je tada Plenković.

Hrvatska želi postati i članicom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), klubu 37 industrijski najrazvijenijih zemalja, čiji je član Španjolska. Hrvatska prošle godine nije primljena, a španjolska ministrica Gónzalez Laya je sklona ulasku Hrvatske u taj gospodarski kub. Poručila je kako podržava nastojanje Hrvatske te da pitanje članstva "ne smije biti političko pitanje već isključivo tehničko". Ona smatra da je članstvo u toj organizaciji pozitivno jer ona zemljama donosi "svojevrsnu reputaciju" u pitanju borbe protiv korupcije te održavanja zdravih javnih financija.

Grlić Radman: Odnosi Hrvatske i Španjolske izrazito prijateljski

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Madridu, kazao je kako su odnosi Hrvatske i Španjolske "izrazito prijateljski" s prostorom za dodatnu suradnju u prometu, energetici i turizmu.

"Odnosi dviju zemalja su izrazito prijateljski. Dijelimo iste poglede na brojne teme unutar Europske unije i na međunarodnoj agendi", izjavio je Grlić Radman koji je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova u posjetu Španjolskoj nakon listopada 2012. godine.

"Imajući to na umu, ukazao sam na našu želju za intenzifikacijom dijaloga i razmjenom viđenja sa Španjolskom na raznim razinama", dodao je on u palači Viana, sjedištu španjolskog ministarstva vanjskih poslova, u središtu Madrida.

Hrvatska je ušla u EU godine 2013. a trgovinska razmjena između Hrvatska i Španjolske je od tada rasla da bi dosegnula vrhunac 2019. godine. Tada je iznosila gotovo 840 milijuna eura, od čega je hrvatski izvoz iznosio 266 milijuna a ostalo je bio uvoz, podatak je Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Promet, energetika i turizam su područja suradnje s najvećim potencijalom za rast", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska tradicionalno ima trgovinski deficit sa Španjolskom, a najviše uvozi automobile i svinjsko meso. Uglavnom izvozi krv za terapijsku upotrebu, antiserume i cjepiva, naftna ulja te odjeću. Nakon što je lani pandemija koronavirusa zahvatila Europu trgovinska razmjena se spustila na 719,5 milijuna eura.

"Nadam se da će naši napori za zauzdavanjem pandemije uskoro polučiti rezultat kako bi se naša međusobna trgovina vratila uzlaznom trendu", izjavio je hrvatski ministar.

Iz Španjolske svake godine dolazi oko 10 posto više turista u Hrvatsku pa ih je bilo 315.000 tijekom 2019. godine. No nakon što je u proljeće iduće godine izbila pandemije broj dolazaka je pao na  27.000 gostiju, podatak je Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2020. godinu.

Španjolska i Hrvatska podržavaju uvođenje europskog certifikata o Covidu

"Hrvatska je, kao popularna turistička destinacija, stvorila preduvjete za siguran boravak turista pa je nedavno lansirala projekt "Stay Safe in Croatia (Budi siguran u Hrvatskoj), kako bi najviši epidemiološki standardi bili osigurani našim gostima", poručio je Grlić Radman na konferenciji za medije u Madridu.

Španjolska i Hrvatska podržavaju uvođenje europskog certifikata o Covidu, u kojem bi putnici od lipnja nosili potvrdu da su cijepljeni ili da su testirani pa negativni na koronavirus.

"Želimo da taj certifikat stupi na snagu što prije jer nam je turizam jako važan sektor u gospodarstvu, i nama i Hrvatskoj", rekla je španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gónzalez Laya. "Želimo reaktivirati turizam na uredan i siguran način", dodala je. Prije izbijanja pandemije turizam je u španjolskom BDP-u sudjelovao s 12,4 posto a u hrvatskom s blizu 20 posto.

Dvoje ministara je u renesansnoj palači Viana, izgrađenoj u 15. stoljeću, razgovaralo i o unapređenju odnosa u kulturi.

"Želimo ojačati učenje španjolskog jezika u Hrvatskoj, potaknuti razmjenu među našim diplomatskim školama, a ponudila sam hrvatskom ministru potporu preko ministarstva kulture u rekonstrukciji hrvatske kulturne baštine jako oštećene tijekom potresa 2020. godine", rekla je Gónzalez Laya.

Grlić Radman popodne je posjetio španjolski parlament gdje je imao zakazan sastanak s predsjednicom parlamenta Meritxell Batet. U srijedu će se pak sastati s predsjednikom Svjetske turističke organizacije, čije je sjedište u Madridu, a posjetit će i zračnu bazu NATO saveza u mjestu Torrejón de Ardoz pored Madrida gdje svake godine borave na obuci hrvatski časnici.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti