Beroš: Stimuliranjem docjepljivanja nagraditi osiguranike koji brinu za zdravlje

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/VRH_1750 (1).jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da bi se stimuliranjem docjepljivanja policom dopunskog osiguranja, o čemu se razmišlja u Ministarstvu, na neki način nagradilo osiguranike, posebice ako aktivno brinu o svom zdravlju.

Ovih dana svjedočimo o jako dobrom podatku, padu mortaliteta od raka dojke, između ostalog i zbog odaziva na preventivne sistematske preglede koji spašavaju živote, rekao je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.

"Možda se ni svijest o cijepljenju ne rađa u jednom trenutku, nju je potrebno poticati, isprovocirati, stoga je to način našeg kretanja, preventivna je vrlo važna", kazao je.

Razmišljali su o različitim opcijama, ali im penalizacija nikad nije bila opcija. No, nagrađivanje, ako je riječ o popustu na cijenu police dopunskog osiguranja, apsolutno da, ali to je radna verzija, naglasio je Beroš.

Na taj način nagradili bi ljude koji brinu o svome i tuđem zdravlju jer se cijepljenjem smanjuje stopa hospitalizacija i zdravstvenih komplikacija.

O tome razgovaraju u kontekstu akcija koje se poglavito odnose na cijepljenje za starije, za treću i po potrebi daljnju dozu.

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti planirane su za idući kvartal

Za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti rekao je da su planirane za idući kvartal, a bit će temelj za reformu zdravstvenog sustava.

Na novinarsku tezu da je to ipak trebalo biti ranije, rekao je da struka precizira što, kada i kako. On smatra da za to nije kasno jer dolazi toplije vrijeme, a brojevi zaraženih i umrlih ne rastu.

No, rast zaraženih u nekim europskim zemljama i pojava hibridne varijante deltakrona tjeraju na oprez.

Upitan kako gleda na reformu, a ne zna hoće li za tjedan dana još biti ministar, Beroš odgovara da to nije bitno i da sada ne želi kalkulirati.

Premijer Andrej Plenković ima ingerencije o tome odlučiti, a na meni je da opravdam njegovo povjerenje, radim i pokažem rezultate, zaključio je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti