Beroš u Bruxellesu: Hrvatska i EU zasad imaju dovoljno resursa za odgovor na krizu

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u Briselu je predsjedao izvanrednim sastankom ministara zdravstva zemalja Unije.

Cilj je unaprijediti zajednički rad na temelju mehanizama koji su dostupni te jačati suradnju s Europskom komisijom kako bi se osigurala potpora svim članicama.

- U ovom trenutku i Hrvatska i Europska unija imaju dovoljno resursa za odgovor na ovu krizu, međutim, pitanje je koliko će ta kriza trajati. Upravo zato se intezivno razgovara i veseli me činjenica da su neki ministri naglasili da su u njihovm državama multiplicirani kapaciteti proizvodnje i zaštitne opreme i lijekova. Ono što je kompleksnije i poblematičnije, ne mogu se tako lako multiplicirati, je proizvodnja, recimo, respiratora, ali koliko znamo u ovom trenutku takve opreme ima dovoljno na svjetskom tržištu. Ono što je rezultat zadnjeg sastanka je da se krene u objedinjene javne nabave za sve zemlje članice u tom smislu, rekao je Beroš.

U suzbijanju širenja koronavirusa iznimno je važno razmjenjivati iskustva i najbolje prakse te osigurati istinsku komunikaciju između država članica EU-a i prema javnosti, izjavio je Beroš.

Beroš je istaknuo potrebu bolje međusobne suradnje među zemljama članicama na temelju dostupnih mehanizama te bolje suradnje s Europskom komisijom kako bi se se osigurala optimalna zdravstvena zaštita europskih građana.

Ovo je bio drugi izvanredni sastanak koji je od pojave koronavirusa sazvala Hrvatska kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU-a.

U vrijeme prvog sastanka, 13. veljače, stanje je u odnosu na današnje bilo posve drukčije, s nekoliko desetaka oboljelih, dok ih je danas znatno više.

Hrvatsko predsjedništvo pripremilo je nekoliko pitanja kojima želi usmjeriti raspravu i čuti odgovore od ministara iz drugih članica. Od ministara zdravstva tražilo se, među ostalim, mišljenje o postojećim mehanizmima koji su dostupni na razini EU-a za suzbijanje epidemije, prijedlozi za poboljšanje komunikacije, ocjena učinkovitosti mjera koje su poduzete u njihovim zemljama te na što će se usredotočiti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Pitanje zdravstva u nadležnosti je država članica i one su u ovakvim slučajevima upućene na koordinaciju i međusobnu suradnju.

Izvor: HRT


Pisane vijesti | Vili Beroš