Grlić Radman za HRT: Ovo je prijelomni trenutak za EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u HRT-ovoj Temi dana i govorio o migrantskoj krizi i odnosu Europske unije i Turske.
 
Poštuju se europski sporazumi, 1,7 milijuna migranata mjesečno dobiva 20 eura po osobi. Europska unija se drži svog dogovora, tako mora i Turska. Ne sjećamo se da je ikad Europska unija poslala snažniju poruku nekoj zemlji kao sad Turskoj.  Sada djeluje preventivno. Ovo je prijelomni trenutak za Europsku uniju. Sada dolazi naša snaga do izražaja. Nikad Hrvatska nije bolje stajala u međunarodnim okvirima kao ni Vlada ni premijer, istaknuo je Grlić Radman.
 
Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je kako se može reći da je u Europi bilo lutanja.
 
Pao je Dublinski sporazum, Schengen, dizale su se žice. Grčka je bila drugačija prije 5 godina, mi smo izrazili solidarnost s Grčkom, Ciprom i Bugarskom. Turska je važna zemlja u Europi, članica je NATO-a, ali treba imati dijalog s Turskom. Mirno rješenje je u interesu Europske unije i Turske. Rusiju ne smijemo doživljavati kao neprijatelja već kao partnera. Migranti znaju da je vladavina prava u Europskoj uniji, da se štite ljudska prava, mogućnost zaposlenja se, zato se radije odlučuju za Europu, smatra Grlić Radman.
 
Grlić Radman dodao je kako treba iskorijeniti militantni oblik nasilja bilo koje vrste.
 
Zadatak Europske unije je da djeluje u mjestima nasilja i sukoba. Ratovi su temeljem povelje UN-a zabranjeni, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman