Beroš: U zdravstvenim ustanovama potrebna je financijska odgovornost u poslovanju i mjerenje ishoda liječenja

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/13 studenog/4.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u petak da će poduzeti korjenite promjene u zdravstvenom sustavu koje bi, uz postojeću razinu zdravstvenih usluga, trebale osigurati njegovu financijsku održivost.

„Čekaju nas korjenite promjene koje neće djelovati na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali moraju uzrokovati da zdravstveni sustav financijski bude održiv“, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade na kojoj je dodijeljeno 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama.

Beroš je upozorio da na mjesečnoj razini bolnički dug i dalje raste, pa je postojeće stanje neodrživo. Stoga su u Ministarstvu zdravstva  već poduzeti neki koraci prema financijskoj stabilizaciji sustava.

U zdravstvenim ustanovama potrebna je financijska odgovornost u poslovanju i mjerenje ishoda liječenja, rekao je ministar.

To moramo promijeniti jer ovako dalje ne može, istaknuo je i naglasio da je kao ministar spreman poduzeti mjere koje će pridonijeti financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava.

Beroš je poručio kako nije nužno da ravnatelj bolnice bude medicinski profesionalac.

Uvođenje medicinskog i ekonomskog ravnatelja

"Jedan od mojih prijedloga bio je da se uvedu dva ravnatelja - medicinski i ekonomski, no za to treba mijenjati zakon o ustanovama", dodao je.

Na tom tragu, kaže, razgovara se da bi u upravnim vijećima zdravstvenih ustanova bili i predstavnici Ministarstva financija, kako bi se pojačala financijska kontrola poslovanja bolnica.

Beroš je ustvrdio da situacija u Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj je nedavno promijenjen ravnatelj i upravo vijeće, ide na bolje.

Od jutros je u toj bolnici formiran infocentar za covid-pozitivne bolesnike, jer oni ne smiju primati posjete.

Važna je informiranost njihovih obitelji. Od danas je počeo s radom infocentar, koji radi od 7,30 do 16,30 sati, pružat će informacije o bolesnicima koji se tamo liječe, rekao je ministar.

"Radimo sve da KB-u Dubrava osiguramo važnost koju ta bolnica ima u strategiji obrane od covida. Iz dana u dan tamo raspodjeljujemo medicinske djelatnike i opremu", istaknuo je.

Što se tiče opasnosti da Kolona sjećanja u Vukovaru 18. studenoga postane novo žarište širenja infekcije, Beroš smatra kako nema mjesta za veću zabrinutost ako se okupljanje bude održavalo po dogovorenom epidemiološkom planu.


Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Vili Beroš