Rekonstrukcije i opremanja Palače Šećerane važan je infrastrukturni projekt, vrijedan 39 milijuna kuna

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/13 studenog/IMG-16dc37e794a88ceffbc7b0c150fc5f35-V.jpg

Tijekom današnjeg posjeta Rijeci, predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je otvorenju novog sjedišta Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerana u industrijskom kompleksu Rikard Benčić.

"Ovaj kapitalni infrastrukturni projekt, vrijedan 39 milijuna kuna, važan je za razvoj grada Rijeke te pridonosi podizanju svijesti o očuvanju kulturne baštine," kazao je Plenković na otvorenju.
 
Osim toga, dodao je, projekt pokazuje potencijal stavljanja povijesnih objekata u funkciju kulture čime se na suvremen način vrednuje baština i predstavlja povijest grada i stanovnika.

"Obnova kompleksa tvornice Rikard Benčić predstavlja jedan od najsloženijih  projekata obnove graditeljskog nasljeđa u Hrvatskoj," kazao je, čestitavši Gradu Rijeci, kao nositelju projekta te svim stručnjacima, izvođačima radova i sudionicima uključenim u projekt, osobito riječkom konzervatorskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda.
 
Ocijenio je da je obnova palače obilježila projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Istaknuo je Vladinu snažnu podršku Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, izdvojivši projekt izgradnje objekata i nabave opreme u KBC Rijeka za veću zdravstvenu sigurnost naših građana, posebno u uvjetima pandemije, projekt izgradnje LNG terminala na Krku koji je pred dovrštetkom te  brojne projekte ulaganja u prometnu infrastrukturu
 
"Posebno bih istaknuo snažnu podršku Vlade revitalizaciji brodogradnje u 3. maju, simbolu grada Rijeke, ali i svim radnicima i vodstvu. Uz jamstva i povjerenje Vlade, pokazali su da hrvatska brodogradnja ima budućnost i da naše tvornice i radnici mogu graditi tehnički zahtjevne i sofisticirane brodove," rekao je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se na pandemiju koronavorusa, podsjetivši da je upravo konzumiranje kulturnih sadržaja, najprije zahvaljujući odgovornosti umjetnika i djelatnika u kulturi, pokazalo kao iznimno sigurno, bilo da se radi o posjetu muzejima, kazalištima, kinima i drugim srodnim institucijama.
 
"Iako ih rado posjećujemo ne samo radi njihovog sadržaja, već i radi njihove uloge kao mjesta susreta, pozivam na zajedničku odgovornost kako bi ta mjesta ostala sigurna, održiva i dostupna svima," završio je svoje obraćanje Plenković.
 

Pisane vijesti