Beroš za Novu TV: Procjepljivanje građana u Hrvatskoj će se ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva

Slika /Vijesti/2021/veljača/16 veljače/Untitled design (5).jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o planu cijepljenja, cijepljenju preko reda, dugu veledrogerijama te štrajku vozača sanitetskog prijevoza.

Na početku je kazao da mu je, kao ministru, žao što je u fokusu tema cijepljenja preko reda, umjesto procjepljivanje što više građana.

''Nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja. Epidemiolozi koji su zaduženi za provedbu cijepljenja nisu smatrali da bi to mogao biti problem'', rekao je.

Na pitanje koliku je štetu Stožeru nanijela Alemka Markotić činjenicom da je cijepila svoju majku, Beroš kaže da ona nije politički član te nije mogla nanijeti štetu.

''Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina'', pojasnio je ministar  je, dodavši da ne vidi kako bi mogla postojati politička odgovornost Alemke Markotić.

''Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima'', rekao je Beroš. Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda.

Zatražio sam od svih ustanova podatke tko je cijepljen

Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen.

''U slučaju nepravilnosti u ustanovu će se uputiti inspekcija. Ako je propust u postupanju uputit će se predmet Hrvatskoj liječničkoj komori koja će sukladno kodeksu etike i deontologije odlučivati o disciplinskoj odgovornosti, a u slučaju detekcije drugih elemenata bit će predmet upućen na daljnje postupanje DORH-u'', objasnio je ministar.

Na pitanje o ruskom cjepivu, Beroš je rekao da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. ''Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava'', pojasnio je.

Dozvola EMA-e za uporabu ruskog cjepiva početkom travnja

Dodao je da je sve više dokaza da je učinkovito, ali da treba pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati'', kazao je Beroš.

Ministar je kazao da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Na pitanje hoće li građani moći birati kojim se cjepivom žele cijepiti, Beroš je rekao da ovisi o tome koliko čega će biti u datom trenutku. "Ako bude dovoljno cjepiva, nema ništa protiv te opcije", dodao je.

Vlada će učiniti sve da spriječi blokade hrvatskih bolnica

Ministar je govorio i o dugu veledrogerijama. Kazao je da, osim korona krize, postoje još četiri elementa koja utječu na financijsko stanje u zdravstvu. To su, među ostalim, izdvajanje za zdravstveni proračun i premali limiti bolnica. Dodao je da se između 23 i 27 milijardi kuna godišnje troši na zdravstveni sustav.

''U budućnosti ćemo svi mi morati više izdvajati za zdravstvo'', poručio je Beroš i dodao da će Vlada učiniti sve da spriječi blokade hrvatskih bolnica.

''Hrvatsko zdravstvo, nakon što prođe COVID, također treba liječenje i ozbiljne reforme. To je neupitno'', rekao je ministar.

Povećat će se koeficijent vozačima saniteta

Osvrnuo se i na štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Kazao je da oni ne mogu tražiti isti koeficijent kao i vozači kola Hitne pomoći jer ne obavljaju iste radnje.

''Vozači hitne pomoći su i u većem životnom riziku, voze kroz crveno svjetlo i jure, za razliku od vozača saniteta. Međutim, u Ministarstvu zdravstva radi radna skupina sastavljena od njihovih predstavnika koja se usuglasila da koeficijent bude povećan'', zaključio je ministar.

Izvor: Nova TV/Vlada  



Pisane vijesti