Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz Europske unije, nastojat ćemo unaprjeđivati gospodarsku suradnju

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/23 veljače/ERfTzn3WoAUR4fP.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas i sutra boravi u radnom posjetu Ujedinjenoj Kraljevini te sudjeluje na sastanku na vrhu šefova država i vlada Zapadnog Balkana u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj.

Po dolasku u London, predsjednik Vlade sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice, koje je upoznao s onim što Hrvatska trenutno radi kao predsjedajuća Vijećem Europske unije. 

„Ovo je vrlo dinamičan period za naše vanjskopolitičke, međunarodne i europske aktivnosti“, kazao je premijer.

Dotakao se i izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, rekavši da je taj proces bio uređen. 

„Sada smo u fazi da u sljedećih nekoliko dana tražimo način kako stvoriti pregovaračku platformu sa strane 27 članica prema vladi Ujedinjene Kraljevine i pokušamo u sljedećih desetak mjeseci doći do kompromisa temeljem kojeg bi imali prve ugovorne odnose, što bi bitno olakšalo gospodarske odnose i trgovinsku razmjenu i u konačnici prava državljana Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji i prava europskih građana u Velikoj Britaniji"“, kazao je Plenković.   

Predsjednik Vlade rekao je da se tijekom pregovora vodilo računa da se maksimalno zaštite interesi hrvatskih građana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„A s druge strane donijeli smo odgovarajuće zakone za slučaj da nema ugovora pa da smo 1. siječnja 2021. u situaciji da odnosi nisu regulirani“, pojasnio je. 

Ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Hrvatske

Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo, istaknuo je premijer, nastojati unaprjeđivati gospodarsku suradnju.

„Tu svatko od vas, naših sugrađana, koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici i drugim institucijama i koji ste ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske, možete dati svoj doprinos. Nadam se da ćete kao i do sada voditi računa da budete važan dio mozaika u građenju odnosa naše dvije zemlje“, kazao je Plenković.

Vjerujem da se također okupljate u našoj Katoličkoj misiji, dodao je premijer, jer bez vaše uloge nema onih snažnih, čvrstih vezanja za naše korijene, za našu tradiciju, vjeru, kulturu, običaje i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske.

U izjavi medijima, predsjednik Vlade kazao je da posjet Londonu ima nekoliko elemenata. Kao prvi naveo je večerašnji susret s hrvatskom zajednicom. Moja je praksa, naglasio je, da se sastanem s našim ljudima, u bilo kojem međunarodnom posjetu kad to mogu.

Drugi element je sastanak na vrhu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj. Premijer je kazao da je tema investicijski plan za zemlje Zapadnog Balkana. Sastanku će prisustvovati i premijeri šest zemalja iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.

Podsjetio je da će Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu između država članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe u svibnju, istaknuvši da je Hrvatska stavila temu proširenja na dnevni red.

Sastanak s investitorima

Najavio je da će se tijekom posjeta Londonu on i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sastati s investitorima, kojima će predstaviti hrvatsku ekonomsku politiku i makroekonomsku sliku te sve ono što je Vlada postigla u svom mandatu, od stjecanja investicijskog rejtinga kod dviju agencija za kreditni rejting, smanjivanja javnog duga, uravnoteženog proračuna, zdravog rasta, što je omogućilo znatno povoljnije kamate i za gospodarstvo i za građane te sve ono što Hrvatska radi na privlačenju investicija.

Treći element je sastanak s premijerom Borisom Johnsonom. Premijer je izvijestio da će se ovaj tjedan na sastanku ministara za opće poslove održati rasprava o novom mandatu pregovara za buduće odnose Ujedinjene Kraljevine s Unijom.

Premijer je istaknuo da će Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem EU-a dati svoj doprinos.

„Koliko možemo osluhnuti, politika je britanske vlade nakon izbora da ne bi htjeli produljivati rok za pregovore, ali iz iskustva znam kako izgleda kada EU pregovora s nekom trećom zemljom i rijetko to ide baš tako brzo. Ako se to dogodi u sljedećih 10 mjeseci bit će to presedan u smislu učinkovitosti“, kazao je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti