Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima ubrzati njihov put prema EU

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/24 veljače/PHOTO-2020-02-24-10-22-58.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Londonu sudjelovao na sastanku na vrhu šefova država i vlada Zapadnog Balkana u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj. U prigodnom obraćanju predsjednik Vlade Plenković pozvao je investitore da ulažu u Zapadni Balkan te poručio da će Hrvatska učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima.

Premijer Plenković podsjetio je da će se, osim današnjeg susreta u Londonu, održati niz drugih sastanaka posvećenih Zapadnom Balkanu, među ostalim i onaj Višegradske skupine, a ujedno će se održati susret u travnju u Rimu kojeg organizira talijanski premijer Giuseppe Conte.

„Sudjelovali smo i na vrlo uspješnoj donatorskoj konferenciji za Albaniju, nakon što je tu zemlju pogodio potres“, napomenuo je Plenković.

U tom je kontekstu naglasio da u svojoj profesionalnoj i političkoj karijeri ne pamti ovoliki broj sastanaka na visokoj razini posvećenih ovoj regiji. „Gledajući iz te perspektive, već smo postigli politički uspjeh“, poručio je Plenković.

U kontekstu gospodarskog napretka gospodarstava zemalja jugoistočne Europe, premijer Plenković istaknuo je da treba dobro pogledati što bi ove zemlje mogle napraviti da bi ojačale svoja tržišta, kao i povećati ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena.

„To će ostati kao naslijeđe nakon petogodišnjeg rada Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen“, kazao je.

U svjetlu osnaživanja gospodarstava zemalja Zapadnog Balkana, Plenković je izdvojio i važnu ulogu Europske banke za obnovu i razvoj.

„Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Europskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta“, rekao je Plenković.

Proširenje ponovno visoko na listi prioriteta EU

Naglasio je da je hrvatsko predsjedništvo uspjelo uz potporu drugih zemalja temu proširenja Europske unije staviti ponovno visoko na listu prioriteta Unije.

Predsjednik Vlade dotakao se prijedloga Europske komisije o novoj metodologiji proširenja, koju vidi kao poboljšani pristup s više političkog usmjeravanja.

Izrazio je uvjerenje da će prijedlog nove metodologije otvoriti put prema skorom otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. „Želimo da se ovo dogodi prije početka zagrebačkog summita u svibnju“, kazao je Plenković.

Na summitu u Zagrebu ćemo, rekao je premijer, razmotriti na koji način možemo oblikovati naše političke odnose u desetljeću pred nama. Dodao je i da će Europska komisija predstaviti veliki investicijski paket mjera za susjedne države, kako bi se pomoglo tim zemljama pri provedbi njihovih gospodarskih i socijalnih reformi. Tema će biti i rješavanje otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa.

„Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima i investicijska zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i na korist cijele Europske unije“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković