Borovo: Obilježena pogibija dvanaestorice hrvatskih redarstvenika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u središtu Borova danas su državna i brojna druga izaslanstva obilježila 15. obljetnicu ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policijske jedinice, koje su 2. svibnja 1991. u prijeratnu Borovu Selu, današnjem Borovu, iz zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

BOROVO, 2. svibnja 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u središtu Borova danas su državna i brojna druga izaslanstva obilježila 15. obljetnicu ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policijske jedinice, koje su 2. svibnja 1991. u prijeratnu Borovu Selu, današnjem Borovu, iz zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su iz zasjede kad su noću s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega u redovitoj ophodnji u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Naime, nakon neuspjelih pregovora o njihovu oslobađanju u Borovo su 2. svibnja poslani pripadnici vinkovačke Specijalne jedinice policije. U sukobu sa znatno brojnijim pripadnicima srpskih paravojnih postrojba ubijeni su i masakrirani hrvatski policajci

Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), a ranjena su dvadeset i dva policajca.

Izrazivši sućut roditeljima i članovima obitelji stradalih policajaca, izaslanik Predsjednika Republike zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić u prigodnu je govoru nakon polaganja vijenaca rekao kako su "dvanaestorica hrabrih policajaca bili spremni na zaštitu ustavno-pravnog poretka mlade hrvatske države, ali ne i na zločin koji je počinjen nad njima".

Oni su prvi, oni su najhrabriji i oni su vjesnici onoga što se Hrvatskoj spremalo 1991., istaknuo je general pukovnik Barić, dodavši kako su tvorci ideje o "velikoj Srbiji" bili pripravni poubijati i 80.000 Hrvata, ako bi to dovelo do očuvanja Jugoslavije.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Petar Mlinarić kazao je kako ratni zločin nikada nezastarijeva te da bi na spomen-obilježlje poginulim redarstvenicima u središtu Borova trebalo "dopisati od čije su ruke poginuli".

Izaslanica predsjednika Vlade potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako je nakon "Borova Sela počeo užasan ritam zločina kojima je za cilj bio sasjeći mladu hrvatsku državu".

Pozvala je sva mjerodavna tijela da učine sve kako bi odgovarali oni koji su 2. svibnja 1991. u Borovu Selu počinili zločin nad dvanaestoricom hrvatskih policajaca.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin napomenuo je kako će se osobno zauzeti da se sazna istina o ubojicama dvanaestorice vinkovačkih policajaca. "To je ubojstvo i nema veze s ratom", naglasio je Kirin, poručivši kako se istina o Domovinskom ratu nikada ne smije zaboraviti.

Također su govorili predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čačić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota.

Na svečanosti obilježavanja 15. obljetnice stradanja dvanestorice policajaca u Borovu bili su i vukovarsko-srijemski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Jovan Ajduković te načelnik borovske općine
u kojoj je na vlasti Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Rado
Bosić.


Na upit kad će se općinske vlasti priključiti službenom protokolu odavanja počasti žrtvi dvanaestorice policajaca, Bosić je u izjavi za Hinu rekao kako će se to dogoditi vrlo brzo. Po njegovim riječima prije toga neki mještani Borova trebaju promijeniti svijest, ali i ljudi izvan Borova koji to mjesto još, kako je kazao, upravo zbog događaja iz rata doživljavaju kao "avetinjsko".

Uoči početka svečanosti polaganja vijenaca glavnom borovskom ulicom, od ulaza u Borovo do spomen-obilježja stradalim policajcima, u mimohodu su prošli pripadnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Misa zadušnica za poginule policajce bit će služena u 11 sati u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

U 12 sati na stadionu HNK "Cibalie" u Vinkovcima ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin otvorit će "Memorijal dvanaest redarstvenika" u sklopu kojega će se održati atletske utrke. Istodobno će se u Vinkovcima, Vukovaru i Nuštru odigravati malonogometni i kuglački turnir, turnir u gađanju letećih meta te streljački turnir u gađanju zračnom puškom.



Pisane vijesti