Bošnjaković za RTL: Vlada je iskazala spremnost pomoći 3. maju, proizvodnja je moguća, optimisti smo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, nakon posjeta riječkom brodogradilištu 3. maj, gostovao je večeras u emisiji RTL Danas i izrazio optimizam kad se radi o opstanku škvera.

Na pitanje kada se očekuje deblokada računa 3. maja i kako će to Vlada izvesti, Bošnjaković je kazao da za to nije potrebno donositi novi zakon. "Blokada računa je bila nešto viša od 150 milijuna kuna. Uprava je dosad uspjela gotovo polovicu toga riješiti odnosno dogovoriti sa vjerovnicima da se potraživanja povuku. Ostalo je nešto manje od 90 milijuna kuna blokade", kazao je Bošnjaković.

Prvi korak je osigurati sredstva za deblokadu

"Sada je potrebno osigurati sredstva za tu deblokadu za što postoji više modaliteta i odluka. Vlada je na sjednici prošlog tjedna iskazala spremnost da pomogne i odigra važnu ulogu, ako je potrebno izdati jamstva ili bilo što drugo kako bi se sredstva osigurala i račun deblokirao", rekao je ministar i dodao da će se nakon toga ići u fazu pregovora s naručiteljima brodova, s obzirom da je iskazan interes da se brodovi završe i prodaju.

Odgovorio je i na pitanje koliki iznos jamstava je potreban. "Trenutno je blokada na oko 86 milijuna kuna. Vlada će razmatrati odluku i vidjeti modalitete. Važno je da kada donosimo odluku da izdajemo jamstvo, za slučaj da dođemo u situaciju da se jamstvo mora realizirati, znati  koja je opcija da se ti novci namire u proračunu, kako ne bi pali na teret poreznih obveznika", rekao je Bošnjaković.

"Prodaja brodova bi morala biti u većem iznosu od duga i tu bismo morali ostvariti određenu dobit", kazao je Bošnjaković te dodao kako se sada ponovno traže rješenja jer ona nisu ranije pronađena u razgovoru s partnerima.

Drugi korak – pregovori s naručiteljima, treći je dovršenje i prodaja brodova, a četvrti stabilizacija i pronalaženje strateškog partnera

"Treba naći i najbolji modalitet za rješavanje dugova prema radnicima i vjerovnicima, jer je to prvi korak koji onda omogućava i onaj drugi - razgovor s naručiteljima brodova. Treći korak je dovršenje brodova i njihova prodaja, a četvrti je cjelovita stabilizacija i pronalaženje strateškog partnera", kazao je Bošnjaković napominjući da se to ne može napraviti od danas do sutra, nego da se radi o procesu.

"Za 3. maj Vlada je iskazala veliku spremnost jer je situacija takva da je proizvodnja moguća. Oni su i kadrovski opremljeni, imaju ljude koji su sposobni sve te poslove izvršiti. Imamo naručitelje koji žele brodove i to su uvjeti koji jamče optimizam da će se priča uspješno završiti", kazao je ministar te dodao kako je kod Uljanika drugačija situacija jer tamo nije bilo mogućnosti da se brodovi dovrše, a naručitelji su raskinuli sve ugovore i nisu htjeli da Uljanik radi te brodove.

"Za dom spremni" nije prihvatljiv i treba ga izbjegavati

Ministar je komentirao i činjenicu da je jučer ponovno u Kninu, na proslavi Dana pobjede, izvikivan pozdrav "Za dom spremni", kao i prije dvije godine kada nije bilo kazne.

Na pitanje je li za njega pozdrav "Za dom spremni" prihvatljiv, Bošnjaković je kazao da za njega "on nije prihvatljiv". "On u svakom slučaju asocira na ona teška vremena Nezavisne Države Hrvatske i mislim da to treba izbjegavati", kazao je Bošnjaković, no dodao je da svaki slučaj ima svoje okolnosti.

"Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav 'Za dom spremni'.

I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati", kazao je Bošnjaković te dodao kako ne zna kako je to jučer izgledalo.

"Vidio sam izjavu glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje nego se to treba podvesti pod komemoriranje", objasnio je Bošnjaković.

Pojednostavljuje se procedura za odlazak u zatvor

Komentirao je i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji još uvijek nije počeo služiti svoju zatvorsku kaznu.

"Što se tiče odlaženja na odsluženje kazne, to je stvar zakona o izvršavanju kazne. Imamo već radnu skupinu i donijet ćemo potpuno novi zakon koji je u visokoj fazi donošenja. U rujnu ove godine započet će procedura.

Slažem se da je zakonska procedura vezana za takve slučajeve poprilično složena, a da za to nema razloga. Sudac izvršenja kazne, nakon pravomoćne odluke, donosi i odluku da se određuje i izvršenje kazne, što je besmisleno. To ćemo promijeniti i ubrzati jer nema smisla da netko tko ima pravomoćnu presudu ima mogućnost ulagati žalbu gdje se rješenjem kaže da mora otići na izvršenje kazne. I nakon toga moguć je zahtjev za odgodu izvršavanja kazne. To mi se čini dobar postupak, ali to sve treba biti nakon što je on već na odsluženju kazne", zaključio je ministar pravosuđa Bošnjaković. 

Izvor: RTL Danas



Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković