Božinović: Hrvatska ima oko 350.000 stranih gostiju, što je raritet ne samo u Europi

Hrvatska u ovom trenutku ima oko 350.000 stranih gostiju, što je raritet ne samo u Europi, poručio je u nedjelju potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, za posjeta Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj.

Najavio je kako će Vlada pomoći razvoj novih tehnologija, a ulaganjima u gaming industriju u Novskoj pomoći će da taj grad postane regionalno središte te industrije.

"Mi smo to i dosad dokazali, a i u našem smo programu zacrtali da ćemo biti partner svim onim programima koji su okrenuti prema budućim tehnologijama, prema kreativnoj industriji, što u dobroj mjeri ovisi i o poticaju odozdo", izjavio je.

Upravo je Novska, naglasio je, pokazala tu inicijativu te je čestitao svima koji su u toj industriji, među njima i gradonačelniku Marinu Piletiću, jer su shvatili taj potencijal i "zajedno s Vladom pokazali da prate trendove".

Novska se pokazala kao središte gaming industrije, Vlada će pomoći

"U ovom trenutku se Novska pokazala kako središte gaming industrije, jedini grad koji je u posljednju godinu, dvije stotinjak mladih ljudi primio kao svoje nove stanovnike, što je i demografska mjera. I kroz Tehničku školu u Sisku pomoći ćemo taj razvoj, jer nam je u interesu da Novska postane jedan od brendova gaming industrije i izvan granica Hrvatske", poručio je.

Najavio je kako će i u novom mandatu vlada, za koju je uvjeren da će ju sastaviti HDZ, na tom projektu intenzivno surađivati, "jer je to industrija koja 99 posto svojih proizvoda izvozi". "To je vrlo profitabilna industrija u svakom pogledu", rekao je Božinović.

Istaknuo je kako Hrvatska zna strateški razmišljati, pa ovakvi i slični projekti koji se odnose na kreativne industrije, a koje je naveo kao sastavni dio izbornog programa HDZ-a "Sigurna Hrvatska", "imaju ne samo partnera, već i ljude koji su se identificirali s takvim projektima".

Novljanski gradonačelnik Piletić napomenuo je kako je PISMO jedini poduzetnički inkubator u zemlji koji je specijaliziran za video igre.

"Dosad je u projekt uloženo 25 milijuna kuna, a u inkubatoru djeluje tridesetak tvrtki za razvoj igara. Ideja je potekla od županijske razvojne agencije SIMORA, a inkubator proširuje svoju djelatnosti edukacijskim programima", naveo je.

Za boravka u PISMO-u Božinović je razgledao najsuvremeniju tehnologiju sa simulatorima za razvoj video igara, a i sam je sjeo u jedan od simulatora.
 
Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovorio je i na novinarski upit  kako tumači novu prijetnju širenjem zaraze koronavirusa te mogućnosti uvođenja još rigoroznijih zaštitnih mjera.

Nema podataka o težim kliničkim slikama novozaraženih

"Važno je da trenutačno nema podataka da se radi o težim kliničkim slikama, još nema nikoga na respiratoru, ali svakodnevni pratimo i analiziramo situaciju", kazao je.

Što se tiče Đakova, gdje je novo žarište zaraze, Božinović navodi kako epidemiološke službe stanje drže pod kontrolom i najbolje će ocijeniti o potrebi rigoroznijih mjera. Tako su odgođena krizmena slavlja, ali od epidemiologa nije došla nikakva inicijativa za strožim mjerama, naveo je.

Napomenuo je kako su u Stožeru odlučili da inspektori obilaze noćne klubove i prate poštivanje uputa HZJZ-a što će uskoro, najavio je, analizirati i u slučaju potrebe posegnuti i za drugim mjerama.

Ujedno predlažu, istaknuo je Božinović, da se za neko drugo razdoblje odgode sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, kako bi se stanje dovelo pod kontrolu, što se ne odnosi samo na BiH, nego i druge susjedne zemlje.

Još se razmatra preporuka Bruxellesa o otvaranju protoka putnika između EU i 15 zemalja 

Preporuku iz Bruxellesa o otvaranju slobodnog protoka putnika između EU i 15 zemalja, među kojima su Srbija i Crna Gora, od 1. srpnja, nije želio komentirati, navodeći tek kako se o toj odluci još raspravlja te da njezin tekst još nije usuglašen. 

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović