Beroš: Hrvatska ima 106 zaraženih na milijun stanovnika

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/28 lipnja/Ebm7eXHWsAEhWiE.jpg

Zajedno s današnjih 67 novozaraženih kornavirusom, Hrvatska trenutno po prosjeku ima 106 slučajeva na jedan milijun stanovnika, poručio je u nedjelju iz Splita ministar zdravstva Vili Beroš. 

Beroš je na konferenciji za novinare podsjetio kako Hrvatska, 125. dan od izbijanja epidemije covida-19, ima 67 novozaraženih, što daje ukupan broj od 2691 oboljelih, čija je prosječna životna dob 49,35  godina, muškarca ima 47,5 posto  žena 52,5 posto, a ni danas nema umrlih.
Brojka ukupno oboljelih od koronavirusa dosad daje podatak da je 106 slučajeva na jedan milijun stanovnika, istaknuo je.

Aktivnu bolest u ovom trenutku, dodao je, ima 435 hrvatskih građana, od kojih je 60 hospitalizirano, a na respiratoru i dalje nije nitko.

I dalje dominira blaža i srednje teška klinička slika

"I dalje dominira blaža i srednje teška klinička  slika", rekao je ministar Beroš.

Dodao je kako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 20  hospitaliziranih, od kojih je šest bolesnika mlađe životne dobi, nekoliko ih ima blažu pneumoniju, ali nitko nije na respiratoru.

"U zdravstvenom sektoru, ono što je moj primarni interes, imamo  pozitivnih u ovom trenutku 247, aktivno oboljelih 18  a u samoizolaciji se nalazi 115 zdravstvenih djelatnika", izvijestio je Beroš.

Naveo je kako su trenutno u Hrvatskoj dva veća žarišta zaraze - Zagreb i Osječko baranjska županija, odnosno Đakovo.

Gotovo polovica novozaraženih u Zagrebu povezana s boravkom u noćnim klubovima

Naglasio je kako je u Zagrebu  gotovo polovica novozaraženih povezana s boravkom u noćnim klubovima, a preostala polovica najvećim j dijelom povezan s njima, dakle njihovi su direktni kontakti, dok su neki epidemiološki izvidi još u tijeku.

"Drugo žarište je Osječko-baranjska županija, dakle Đakovo gdje danas imamo 32 novooboljela - 30 ih je vezano uz već spominjanu instituciju  (samostan) i tamo se provode opsežne epidemiološke mjere. Uzeto je preko 500 briseva koji se sad sukcesivno obrađuju i objavljivat ćemo brojeve novooboljelih," rekao je Beroš.

Po njegovu tumačenju, ove brojke o novozaraženima su očekivana epidemiološka situacija jer se Hrvatska otvorila "i naše gospodarske i druge aktivnosti moraju ići dalje". Upozorio je kako pritom treba biti oprezan, "jer ovakve brojke naglašavaju oprez".

Politiziranje sa zarazom ne pridonosi smirivanju situacije

"Ovo sad što se dešava u tijeku ove situacije u kojoj se sad nalazimo, a to je izborna kampanja, to je da mnogi politiziraju ovu situaciju. To svakako nije dobro  jer ne doprinosi smirivanju situacije. Dakle , potpuno je jasno da neki žele dobiti političke poene na račun epidemije, međutim, mi kao  odgovorni ljudi prvenstveno vodimo  računa o interesu građana, a to je zdravlje i očuvanje života", naglasio je.

"To je naš primarni interes i sve što radimo u tom smislu radimo kao  i dosad transparentno, jasno i utemeljeno na stručnim mjerilima", dodao je Beroš.

Ocijenio je kako se u ovom trenutku epidemiološka situacija smiruje i pod nadzorom je, ali "već sutra taj  broj u odnosu na širenje kontakata može biti nešto veći".

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti