Božinović: Od ponoći vjerojatno bez propusnica unutar županija

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović bio je gost emisije Novi dan N1 televizije gdje je najavio da će se neke zaštitne mjere modificirati, prije svih sustav e-propusnica.
 
"Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. U svemu tome treba voditi računa o specifičnosti svake županije i epdemiološke situacije. Mislimo da to u ovom trenutku možda ne bi bio prevelik rizik, jer svako popuštanje nosi sa sobom rizik povećanja broja oboljelih”, rekao je Božinović.
 
No, poručio je da ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna.
 
"To znači da, kada se nešto popusti, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda ići dalje ili se vraćati na početak."
 
Svako popuštanje mjera donosit će se u dogovoru s epidemiolozima
 
Božinović je istaknuo da će Vlada sve mjere donositi u dogovoru s epidemiolozima. Naveo je i da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji one će se će se moći produžiti za sedam ili 15 dana.
 
"Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU, a ostaje na mjesec dana i odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja", kazao je.
 
"Nema potrebe da se na granicama čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost", rekao je Božinović upozorivši na važnost držanja fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost zaraze koronavirusom.
 
Epidemiološka situacija nije se pogoršala nakon prvog popuštanja mjera
 
Božinović je istaknuo da se epidemiološka situacija u odnosu na prošli tjedan - kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, nije pogoršala
 
Komentirajući mogućnost otvaranja frizerskih salona, što muči brojne hrvatske građane, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Novom danu je rekao da se o tome razmišlja, no konkretna rješenja još nisu donesena
 
"To je sastavni dio promišljanja, ali volio bih da svi shvate, a mislim da većina građana i je, građani su oni koji su najzaslužniji jer su poštovali mjere stožera. Osnovno, i kroz buduće razdoblje, bit će držanje fizičke distance - bliski kontakti su najveća opasnost. Ako prihvatimo činjenicu da moramo sjediti ovako s razmakom, da su otvoreni prozori, da se sve dezinficira, onda smo na dobrom tragu. Svako sitno odstupanje, popuštanje koncentracije je loše i može nas dovesti do suprotnih efekata od onih koje smo željeli", rekao je.
 
Ipak, u frizerskoj je struci teško držati propisanu distancu od dva metra, ali potreba za frizerima postoji. Božinović je priznao da i ministrima govore da imaju tako dobre frizure da su ih sigurno morali urediti kod stručnjaka.
 
(Izvor: N1/Hina/Vlada)

Pisane vijesti