Stožer: Trenutno dobar rezultat ne smije nas pokolebati u poštivanju mjera

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/18 travnja/HN20200418540657.JPG

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 18 novodijagnosticiranih bolesnika od koronavirusa, a preminule su tri osobe, izvijestio je danas Nacionalni stožer Civilne zaštite.

„U proteklom 24 satnom razdoblju u Republici Hrvatskoj imamo 18 novodijagnosticiranih bolesnika od Covida-19. To znači da ukupno imamo 1832 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
Testirano je ukupno 21.647 osoba, a u zadnjih 24 sata njih 694. Pozitivnih je 8,53 posto što je mali pad u odnosu na dan ranije, kazao je.
 
Beroš je rekao i da su od jučer preminule tri sobe, od čega dvije u Splitu. „Ženska osoba stara 96 godina s izrazitim komorbiditetom, muška osoba 55 godina, s komorbiditetom, te u zagrebačkom KB Dubrava 78-godišnja ženska osoba, također s komorbiditetom”, kazao je.
 
Naveo je i da je na respiratoru 27 bolesnika, dok je hospitaliziranih 361, što je 11 manje od jučer. Također, oporavljeno je i otpušteno iz zdravstvenih ustanova njih 374 što je 15 više u odnosu na dan prije. Uz to, kod kuće je 241 oporavljena osoba što je ukupno 615 oporavljenih od koronavirusa.
 
Beroš: Moramo biti oprezni i mudri
 
Beroš je istaknuo kako se radi o dobrom rezultatu, ali i dalje moramo biti oprezni i mudri i te ne smijemo dopustiti da nas ovaj trenutno dobar rezultat pokoleba u poštivanju mjera.
 
Vezano uz upite brojnih trudnica rekao je kako one bez propusnica mogu otići u bolnice i obaviti porode. Također, od jučer je testiranje za sumnju na koronavrirus pokrenuto i u Puli.
 
Opasnost još nije prošla
 
I ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upozorava da je situacija povoljna, no da i dalje treba biti oprezan.
 
"Imamo povoljne brojke, situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje otprije. Podsjećam, u zadnjih 10 dana imamo oko 500 novooboljelih koji su imali svoje kontakte, a možda je kraj njih bilo asimptomatskih kliconoša. Opasnost nije prošla.
 
Donijeli smo čitav niz mjera koji se tiču higijene, dezinfekcije, distanciranja, zatvaranja objekata, a sad uz povoljnu epidemiološku situaciju razmatramo da neke mjere maknemo ili ukinemo.
 
Jedan od ključnih faktora je mobilnost i zato smo u odgovarajuće vrijeme donijeli mjere ograničenja kretanja. Sad smo procijenili da je epidemiološka situacija povoljna i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako županije zatraže. Između županija kretanje ostaje ograničeno, a kako tu mjeru tako i sve druge razmatramo svaki dan i imajući u vidu činjenicu da nismo pobijedili virus, postepeno i oprezno ćemo micati zabrane i mjere", rekao je.
 
Komentirajući pitanje popuštanje mjera i oko javnog prijevoza nije mogao biti konkretan.
 
"Razmatramo pažljivo svaku mjeru pa i pitanje javnog prijevoza. U nekom trenutku javni ćemo prijevoz pustiti, ali ne ovako, nego sa strogim mjerama higijene i socijalnog distanciranja. Koji će to biti dan, ovisi o epidemiološkoj situaciji", dodao je.
 
Planira se šire testiranje
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevć Alemka Markotić  pojasnila je kakva je situacija s testiranjima i što je sve u planu.
 
"Postoje dvije vrste testova - molekularni i serološki. Kombinacija jednih i drugih može poboljšati naš uvid u situaciju. Svi iz domova za starije koji su imali simptome su testirani.
 
Sad će se pokušati koristiti brzi testovi za tzv. serološko testiranje koji ne mogu detektirati nekog u prvih pet, šest dana, ali što je posebno važno kod starijih, mogu se testirati osobe i ako se radi o Covidu, ti testovi će biti pozitivni.
 
Ići će se na šire testiranje i osoblja i korisnika domova da bi se detektirali i oni koji nemaju jasne simptome, kao i oni koji su možda asimptomatski i preboljeli bolest. Radit će se kombinacije testova da bi se pojačala mogućnost otkrivanja dodatnih ljudi koji su možda s blagim ili asimptomatskim infekcijama", rekla je Markotić.
 
Dodala je da se molekularna testiranja već rade, a uvest će se i ova serološka, te će se ići na šire testiranje.
 
"Radi se novi plan za šira testiranja", istaknula je Markotić.
 
Božinović: Mjere se, uz modifikacije, produžuju za još dva tjedna
 
Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je mjere ograničavanja za još dva tjedna, ali uz modifikacije poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je voditelj Nacionalog stožera Davor Božinović.
 
''Stožer je donio odluke kojima se produžuju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti. Odluke se primjenjuju do 4. svibnja'', kazao je.
 
Božinović je rekao da se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produžuje do 18. svibnja, ali da se napušta model organiziranih konvoja.
 
Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima, pojasnio je.
 
''Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere'', dodao je.
 
Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.


Pisane vijesti