Božinović: Pitanje hrvatskog članstva u schengenskoj zoni prevažno je pitanje i za europsku i za slovensku sigurnost

Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/06 travnja/HN20190406093227.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da je pitanje hrvatskog članstva u schengenskoj zoni prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku, već i za slovensku sigurnost istaknuvši kako hrvatska i slovenska policija dobro surađuju na granici.

"Pitanje hrvatskog članstva u schengenskoj zoni je prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku, već i za slovensku sigurnost. Vidite i sami i danas vijesti koje dolaze iz Grčke, s te tzv. balkanske rute koja je potencijalno najmasovnija migrantska ruta u Europi.

Hrvatska i slovenska policija dobro surađuju na granici i ja sam siguran da slovenski građani cijene ono što radi hrvatska policija štiteći vanjske granice EU", rekao je Božinović komentirajući izjavu slovenskog  premijera Marjana Šareca da je Hrvatska još daleko od članstva u Schengenskom prostoru.
 
Što se tiče dijela o hrvatskoj spremnosti, podsjetio je da je Hrvatska krajem prošle godine predala dokumente Europskoj komisiji u kojima stoji da smatramo da smo ispunili sve preporuke u svih osam područja. ''Europska komisija je u ovih par mjeseci 2019. potvrdila to za pet poglavlja te u sljedećih par mjeseci očekujemo da će potvrditi i za preostala tri.''
 
Upitan može li Slovenija uvjetovati ulazak naše zemlje u Schengen eventualnim nekim dogovorom  oko arbitraže, Božinović je rekao kako te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom.
 
"Ovo je važno pitanje sigurnosti i RH i Slovenije. Govorim o migrantskoj krizi i EU. Sve države članice EU-a, pogotovo one koje su dalje na tom putu, poput Njemačke i Austrije, visoko cijene ono što radi hrvatska policija i siguran sam da su svi odgovorni toga svjesni.''

Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti