Božinović: Plinska afera pokazala neodrživost dosadašnjeg modela upravljanja Inom

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u Našicama da je afera preprodaje plina iz Ine pokazala kako postoji svijest da je dosadašnji model upravljanja tom kompanijom neodrživ.

''Najnovija afera je podigla pitanje modela kojim se upravlja Inom. To prije svega rade stručni resori u Vladi i na tome će Vlada inzistirati. Kada je u pitanju Mađarska, postoji svijest o tome da ovakav model nije održiv i to će, kada je u pitanju preuzimanje Ine, otvoriti uvjete da se još neke teme stave na stol'', rekao je Božinović odgovarajući na pitanja novinara.

Božinović je podsjetio kako je Hrvatska angažirala tvrtku Lazard da napravi procjenu vrijednosti Ine te dodao da mađarska strana to nije prihvatila. O tijeku tih pregovora Božinović u ponedjeljak nije htio govoriti.

Upitan za istragu plinske afere, Božinović je rekao da nema niti može imati uvid u rad neovisnih tijela dodajući kako politika jedino može ohrabrivati istražitelje da rade svoj posao.

''Kada je pristup politike takav, onda su i rezultati ovakvi'', dodao je istaknuvši da je u istrazi plinske afere bilo uključeno 50-ak policijskih službenika.

Božinović je naglasio kako policija radi posao u suradnji s Državnim odvjetništvom i Uskokom i da su oni ti koji donose ''gro supstrata koji se kasnije koriste u sastavljanju optužnice''. Pritom je ponovio kako rezultati istrage ne bi bili mogući da nema zdravog odnosa prema neovisnosti institucija.

''To je ono što ne razumije dobar dio oporbe koja kritizira. Nema više neka institucije rade svoj posao. Institucije rade svoj posao. Jedino pristupom gdje policijski službenici neometano prikupljaju dokaze i o svemu informiraju tužiteljstvo može dovesti do rezultata. Zato i jesmo prepoznati kao aktivan i pouzdan partner'', rekao je.

Nedobronamjerno je optuživati Vladu za zanemarivanje branitelja

Božinović je komentirao i jučerašnji dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u Vukovar na dan kada je obilježena godišnjica pogibije generala Blage Zadre, jednog od zapovjednika obrane grada.

''Vlada niti naše institucije nisu te koje određuju datume vjerskih manifestacija niti smo to ikada radili. Poruke koje su se jučer čule iz Vukovara su korak u jednom pozitivnom smjeru'', kazao je Božinović naglasivši da je iz sigurnosne perspektive sve prošlo bez ijednog incidenta.

''Znamo što je žrtva Vukovara značila za Hrvatsku u cjelinu. To je definitivno mjesto na kojem je srpski agresor slomio zube i zbog toga ćemo uvijek, kao što to radimo sve ove godine, odavati dužno poštovanje tim žrtvama. S druge strane čuli smo i poruke koje su upućene prije svega pravoslavnim vjernicima od strane njihovog vjerskog poglavara koji ih je uputio da mole i za žrtve Ovčare, Škabrnje, Lovasa, Voćina i drugih stratišta gdje su stradali hrvatski ljudi'', rekao je.

Ministar Božinović je pritom izrazio nadu da te poruke nisu samo prigodne i da će iza njih uslijediti čvrsto opredjeljenje.

Na upit da prokomentira jučerašnju izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave kako ostaje neprihvatljiva situacija u kojoj je SPC odlučila promovirati ratnog zločinca Vojislava Šešelja, Božinović je odgovorio da ne želi komentirati izjave pojedinih političara.

''Svi koji su u politici trebaju komunicirati svoje stavove. Međutim, ono što je najvažnije je da su političari tu da pridonose temeljnim vrijednostima kada je u pitanju zaštita digniteta i očuvanje sjećanja na sve što je vezano uz Domovinski rat. Zadaća politike je stvaranje uvjeta za bolji život i bolju integraciju svih zajednica, od onih lokalnih do onih na nacionalnoj razini'', ocijenio je.

Božinović se osvrnuo i na kritike da na obljetnici pogibije Blage Zadre nije bio nitko od ministara već samo državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik premijera Špiro Janović.

''Ovoj Vladi reći da u bilo kojem segmentu zanemaruju hrvatske branitelje nije činjenično točno niti dobronamjerno'', smatra Božinović.

U pogonima tvrtke "Nexe" spaljeno više od dvije tone opojnih droga

Nešto više od dvije tone opojnih droga  oduzetih u kriminalističkim istraživanjima spaljeno je danas u pogonima našičke tvrtke "Nexe", a ministar poručio je kako se jedino suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Ovo je 18. organizirano spaljivanje zaplijenjenih droga, u kojem je, uz ostalo, uništeno 1,8 tona marihuane i hašiša, 86 kilograma kokaina, 33,8 kilograma amfetamina te 10 kilograma heroina, a vrijednost spaljene droge procjenjuje se na 102 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije COVID-a 19 te da se jedino sveobuhvatnim pristupom te suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Ovo tržište je teško zaustaviti jer se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala, koje takvim aktivnostima nastoje zaraditi veliki novac, koji nagriza temelje društva, ali hrvatska policija i carina rade ozbiljan posao na razbijanju tih skupina, ocijenio je Božinović.

Stoga su EU i EUROPOL nakon nekoliko godina vratili borbu protiv droga, kao jedan od svojih prioriteta, jer su zbivanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.

 Istaknuo je da je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv "balkanskog kartela", koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović smatra da Hrvatska "još uvijek nema otvorenu narko scenu", iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.

Najavio je izradu nove strategije borbe protiv ilegalnog trgovanja drogama, koja će morati biti spremna za modifikacije, jer se tržište droga prilično brzo mijenja, a samo su prošle godine u EU otkrivene 52 nove vrste droga, prije svega sintetskog karaktera. Institucije su s timu vezi itekako budne, a trendovi nam govore kako nema mjesta za opuštanje, poručio je ministar. 

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković izvijestio je kako je u posljednjih 12 godina u pogonima "Nexea" uništeno više od 30 tona droga,  da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća.

Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubojstava, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija, upozorio je Petković.

Istaknuo je kako se u Hrvatskoj bilježi rast konzumiranja marihuane, kokaina i različitih stimulansa, a da bi nova nacionalna strategija, čije se prihvaćanje u Hrvatskom saboru očekuje do kraja godine, trebala objediniti sve ovisnosti, droge, duhan, alkohol, ali i ovisnička ponašanja poput klađenja i kockanja.

Izvor: Hina/Vlada

Najave | Davor Božinović