​Filipović najavio razgovore s predstavnicima naftne industrije oko cijena goriva

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u ponedjeljak kako je zadržavanje cijena goriva na dosadašnjoj razini jedini način da se prevenira cjenovni šok koji bi građani itekako osjetili, ali je najavio razgovore s predstavnicima naftne industrije, jer aktualna odluka Vlade "nije nešto što njima odgovara". 

"Što se tiče cijena goriva, odlučili smo na sedam dana ograničiti cijenu", kazao je ministar novinarima uoči sastanka šireg Predsjedništva HDZ-a, dodavši da je na tržištu došlo do velikog cjenovnog skoka koji bi bio preveliki šok za naše građane i za naše poduzetnike.

Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je cijene osnovnih motornih goriva ostavila na razini kao i protekla dva tjedna, pa će tako još idućih sedam dana cijena litre osnovnog benzina iznositi 10,72 kune, a osnovnog dizela 12,3 kune, plavog dizela 8,49 kuna, dok će kilogram UNP smjese propan-butan u bocama stajati 13,49 kuna, a za spremnike 10,01 kunu.

"Svjesni smo da je OPEC najavio smanjenje proizvodnje prije nekoliko dana i to je sve rezultiralo porastom cijena naftnih derivata - i benzina i dizela na tržištu Mediterana. Pozvat ćemo ovaj tjedan na razgovore sve predstavnike iz naftne industrije, pa ćemo i s njima razgovarati što i kako dalje, jer je velika neizvjesnost ispred nas", naveo je Filipović. 

Po njemu, današnja oduka Vlade poduzeta je isključivo da se prevenira veliki cjenovni šok, jer bi bez te intervencije litra osnovnog dizela trebala poskupjeti za 1,47 kuna, benzina za 1,23 kune, a plavog dizela za 1,64 kune. 

"Jednostavno smo odlučili ovaj tjedan povući ručnu da se to ne dogodi. Mislim da se sedam dana može izdržati, ali moramo sjesti i razgovarati i s predstavnicima naftne industrije", istaknuo je Filipović. 

Cijene ostaju iste kao i do sada, naveo je, a što se tiče trošarina na gorivo,ponovio je da je Vladin prostor u trošarinama na litru benzina 37 lipa, a dizela 17-18 lipa.

"Prema tome, da smo danas smanjili trošarine na europski minimum to ne bi bio preveliki efekt, naši građani bi opet morali platiti veliku razliku u cijeni. Moramo razgovarati s akterima iz naftne industrije, svjesni smo da ovo nije nešto što i njima odgovara", zaključio je Filipović.   

 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti