Božinović: Poštivati odluke Ustavnog suda i voditi dijalog, osobito u dijelovima Hrvatske kojih se tiče dvojezičnost

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/24 srpnja/Bozinovic.jpg

Komentirajući odluku Ustavnog suda o dvojezičnosti u Vukovaru, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu kako sve odluke suda vezane za ćirilicu treba poštivati te pritom voditi dijalog pri implementaciji zakona.

''Sve odluke Ustavnog suda, kao i zakone RH, treba poštivati. U toj implementaciji nužno je voditi dijalog, osobito u dijelovima Hrvatske kojih se tiče dvojezičnost. Dajemo našu potporu kako bi se iznašlo rješenje na zadovoljstvo svih ljudi koji žive u Hrvatskoj'', kazao je Božinović.

Upitan treba li se policija uplitati u problematiku dvojezičnosti, Božinović je poručio kako ne može komentirati rad policije.

Sućut obitelji poginulog pripadnika HV-a

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova iskoristio je priliku te je u srijedu iskazao sućut obitelji skupnika Josipa Briškog, koji je poginuo u terorističkom napadu u Afganistanu.

''U svoje osobno, ali i u ime MUP-a i svih hrvatskih policajki i policajaca, izražavam sućut obitelji poginulog pripadnika Hrvatske vojske u bezumnom činu. Nadamo se da će dvojica ranjenih vojnika biti dobro i da će uskoro doći u Hrvatskoj. Njihovim obiteljima izražavamo potporu u, za njih, sigurno teškim trenucima'', kazao je.

''Siguran sam da Hrvatska vojska i policija, kao i sve sastavnice domovinske sigurnosti, osiguravaju sve potrebne uvjete za obavljanje tog zahtjevnog i riskantnog posla. Posao vojske, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i hitne medicine pomoći su riskantni poslovi i tim ljudima prije svega
treba odati priznanje za njihovu žrtvu i profesionalizam kojima pridonose kako bi građanima RH osigurali mir i sigurnost'', rekao je Božinović.

Novim zakonom može se radikalno smanjiti broj poginulih u prometu

Govoreći o novim zakonskim odredbama o sigurnosti prometa na cestama, ministar Božinović ocijenio je da policija njihovom primjenom može radikalno smanjiti broj poginulih u prometu.

''Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskom Saboru naš posao nije završio, već on tek počinje'', rekao je Božinović nakon radnog sastanka službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava.

Pritom je podsjetio da je prošlog ponedjeljka održan prvi sastanak Povjerenstva za provedbu učinaka tog zakona kako bi se dogovorili načini praćenja primjene zakona od trenutka kada novi zakon stupi na snagu 1. kolovoza ove godine.

Božinović je dodao da resorno ministarstvo želi iskoristiti međurazdoblje kako bi podiglo svijest svih sudionika u prometu o skorašnjem stupanju na snagu novog zakona.

''Naš cilj nije represija, već generalna prevencija koja se postižu ovakvim rješenjima. Riječ je o iskustvima koje su prošle i druge zemlje. Hrvatska ima 7,7 poginulih u prometu na 100.000 stanovnika, što je ispod prosjeka na razini Europske unije. Mi taj trend hoćemo i možemo promijeniti'', rekao je.

Manji broj poginulih i teško ozlijeđenih u prometu

Ministar je podsjetio kako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 29 manje poginulih u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te kako je od siječnja do srpnja ove godine zabilježen i manji broj teško ozlijeđenih u odnosu na prvih šest mjeseci u 2018. godini.

''Taj trend ćemo ojačati nakon stupanja na snagu novog zakona, a zajedno sa stručnjacima iz Ravnateljstva policije i Fakulteta prometnih znanosti nastavit ćemo pratiti primjenu novog zakona kako bismo radikalno smanjili broj poginulih u prometu'', zaključio je Božinović.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović