Božinović: Sigurnost na području Hrvatske nije narušena

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas kako sigurnost na području Hrvatske nije narušena u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima, a  istaknuo je i važnost borbe protiv korupcije i nezakonitih migracija.

"Sigurnost na području naše zemlje nije narušena u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima, ni za vrijeme turističke sezone. Setom novih operativnih rješenja i modelima njihove provedbe policija se prilagodila promjenama u načinu počinjenja kaznenih djela uzrokovanih epidemijom, a posebnu pažnju usmjerila je na nasilje u obitelji i ranjive skupine društva", rekao je Božinović na obilježavanju Dana policije i blagdana sv. Mihovila zaštitnika hrvatske policije u Policijskoj akademiji.

Upozorivši da su se nakon lockdowna reaktivirale nezakonite migracije i s njima povezane krijumčarske mreže, istaknuo je kako je njihov rastući trend policija dočekala tehnički i kadrovski spremnom.

Policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno

"Hrvatska policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno, fokusirana na prioritetne probleme", kazao je. Posebice je izdvojio borbu protiv krijumčarenja ljudi u kombinaciji su nezakonitim migracijama te iskorjenjivanje korupcije.

Božinović je naglasio kako im je glavni cilj pojačati operativu i policijske postaje, a smanjiti birokratizaciju poslovanja. Pri tome će naglasak staviti na digitalizaciju i efikasnost rada te ubrzati radne procese, ciljano koristiti europske fondove te modernizirati sustav Civilne zaštite.

Naveo je i kako su  nastavili sustavno opremanje policije te u tu svrhu pokrenuli 22 projekta za nabavku policijske opreme i tehnike u iznosu od 117 milijuna kuna.

U ovoj godini ograničenih manevara i pojačanih izvanrednih i hitnih aktivnosti, kazao je, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) zadržalo je rutinu poslovanja i pripremilo više od 15 zakonskih i podzakonskih propisa koji su u različitim fazama postupka donošenja. 

Najavio je i kako je prosinac ove godine rok dovršetka energetske obnove preostalih 15, od predviđenih 25 zgrada policije navevši da su ove godine pripremili i dokumentaciju za prijavu obnovu još pet policijskih objekata bespovratnim sredstvima iz europskih fondova. Također, Božinović je poručio i kako privode kraju radove na sanaciji policijskih zagrebački zgrada koje su stradale u potresu, a među kojima je i Visoka policijska škola.

Milina: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije visoko na listi prioriteta

Zahvalivši svim policajcima za učinjene napore tijekom zagrebačkog potresa, epidemije koronavirusa i turističke sezone, glavni ravnatelj policije  Nikola Milina izrazio je i zadovoljstvo naporima vezanim uz zaštitu vanjske granice EU - najduže kopnene granice na zahtjevnoj migrantskoj ruti.

Podsjetio je i da je Hrvatska u listopadu prošle godine ispunila jedan od strateških ciljeva - tehničku spremnost za ulazak u Schengenski prostor izrazivši uvjerenje i da ćemo uskoro postati i čuvari schengenske granice, što je idući strateški prioritet.

Naglasio je i da je hrvatska policija u protekloj godini uspješno provela niz operativnih akcija na nacionalnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina.

"Visoko na listi prioriteta našeg djelovanja je i nadalje borba protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta kao i suzbijanje gospodarskih i koruptivnih kaznenih djela u svim sferama društva", kazao je Milina.

Naveo je i da je njihov prioritet i istraživanje svih ratnih zločina poručivši kako neće stati dok ne procesuiraju sva ta kaznena djela.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su i godišnje nagrade i priznanja MUP-a te je prikazan i film o hrvatskoj policiji - ATJ Lučko.

Predsjednik Odbora Vukas uvijek se može obratiti MUP-u i policiji

Odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u povodu Dana policije, ministar Božinović je kazao da će predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Nikša Vukas dobiti izvješće o curenju informacija, poručivši da se Vukas uvijek može obratiti MUP-u i policiji.

"Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može tražiti i dobit će odgovor, vjerojatno na tragu toga da DORH i policija provode izvide. Oni su ti koji na tome rade i koji će obavijestiti javnost o rezultatima tih izvida. Predsjednik Odbora uvijek se može obratiti MUP-u i hrvatskoj policiji, kojoj može i čestitati njezin dan. Možda je to učinio, možda nije, ali u svakom slučaju zahvaljujem mu na komunikaciji s policijom", rekao je Božinović.

Pucanje mjera nije dobro

Upitan brine li ga pucanje mjera u velikim aferama, poput slučaja Josipe Rimac te je li se što otkrilo po tom pitanju, Božinović je odgovorio da pucanje mjera nije dobro.

"Međutim, koliko mi je poznato, rade se izvidi iz DORH-a u koordinaciji s policijom, koji su usmjereni na otkrivanje razloga i onih koji su involvirani na nezakonit način u pucanje tih mjera", rekao je. 

Onaj najvažniji dio posla kad se radi o kriminalističkom istraživanju  koji provodi policija u suradnji s DORH-om i Uskokom dovršen je tako da su podnesene odgovarajuće kaznene prijave, što znači, istaknuo je Božinović, da su uspjeli prikupiti dovoljan supstrat dokaza.

"Ovo, naravno, nije dobro, međutim na tome rade DORH i policija i siguran sam da će nas obavijestiti kad će imati neke rezultate", rekao je.

Na pitanje je li policija nemoćna u slučaju pucanju mjera, odgovorio je da su sva ta kriminalistička istraživanja dugotrajna, mukotrpna i neizvjesna.

"Kad prođe nekoliko mjeseci i kad ono rezultira prikupljanjem dovoljnog supstrata dokaza, to znači samo dvije stvari - da se radilo kvalitetno i da se radilo onako kako zakon to nalaže, a to je uz očuvanje tajnosti izvida", poručio je Božinović.

Sustav hitnih službi funkcionira

Zbog tehničkih problema Hrvatskog telekoma u Hrvatskoj je došlo do problema u fiksnoj i mobilnoj mreži, zbog čega se ne mogu uspostavljati pozivi pa je nedostupan i broj 112 koji obuhvaća sve hitne službe, a Božinović nije bio upoznat s time. 

"Siguran sam da će netko izaći pred javnost i reći što se dogodilo. Kada su u pitanju ključne komunikacije i komunikacije svih žurnih službi, to ne bi smio biti problem jer one imaju svoju liniju komunikacije, svoja posebna komunikacijska sredstva kad govorimo o službama civilne zaštite", poručio je ministar, izrazivši uvjerenje da sustav funkcionira.

Podsjetio je da smo to financirali europskim sredstvima i da je MUP osigurao da te veze, prije svega temeljene na tetra uređajima, funkcioniraju u svim žurnim službama. 

Vezano za pojavu koronavirusa u domu za starije u Rugvici, rekao je da ne zna konkretan slučaj te podsjetio da su najavljivali da će se lokalna žarišta gasiti lokalnim mjerama.

Neki dan bio je proboj u domu za starije i nemoćne u Delnicama i upravo jednim jakim angažmanom lokalnog i županijskog stožera Primorsko-goranske županije, pod koordinacijom tamošnjih epidemiologa i KBC-a u Rijeci, ta situacija se sanira, naveo je.

"Siguran sam da će tako biti i u drugim sličnim situacijama. Ne možemo u potpunosti zajamčiti da virus neće ući u bilo koju instituciju, ali je važno da u svakom trenutku sve nadležne službe i stožeri civilne zaštite znaju kako reagirati", poručio je Božinović.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović