Plenković: Ovakvi nas uspjesi ohrabruju da nastavimo davati podršku brodograđevnoj industriji u Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/29 rujna/Rijeka 19.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Brodogradilištu 3. maj u Rijeci na svečanosti primopredaje Gradnje 733-Algoma Intrepid. Riječ je samoiskrcavajućem brodu za rasute terete, a naručitelj broda je kanadska tvrtka Algoma Central Corporation.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade osvrnuo se na značenje imena ovog broda – Intrepid – što znači ''neustrašiv'' rekavši pritom da je za njega neustrašiv trećemajac direktor Edi Kučan čiji je cijeli radni vijek identificiran s 3. majem i simbolikom koju 3. maj ima za Rijeku i za Primorsko-goransku županiju,  a isto tako i za sve zaposlenike koji su svoj radni vijek proveli u riječkom škveru.
 
''I moram reći da je taj element srca, znanja, umijeća i upravljanja, ali također i ključnoga povjerenja koje smo nas dvojica osobno uspostavili, bio presudan da Vlada RH donese odluku da podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili na navozu. Mislim da je važno da kažem sada javno jer ovo što je gospodin Edi Kučan u onakvim okolnostima napravio za 3. maj, iznad je svih realnih očekivanja, ali prije svega plod je njegovoga rada i posvećenosti cijele njegove karijere 3. maju i tu zahvalnost želim i trebam iskazati ovdje u ime cijele Vlade'', kazao je Plenković.
 
Vlada nikada nije odustala od brodogradnje u Hrvatskoj
 
Naglasio je da je današnja primopredaja broda veliki uspjeh, kao i potvrda rada, znanja i entuzijazma svih koji su radili na njemu. Međutim, to je i potvrda da 3. maj, nakon teškog razdoblja krize u brodograđevnom sektoru, pokazuje snagu za dovršetak ovako važnog i kvalitetnog projekta.
 
Podsjetio je da je Vlada tijekom krize u brodogradilištima u Rijeci i Puli cijelo vrijeme isticala da će rješavanje pitanja brodogradnje i njenog kontinuiteta sagledavati na odgovoran način jer se nije htjelo nastaviti s konceptom koji je i doveo do krize, kada su donesene pogrešne odluke i kada sredstva ulagana u brodogradilišta nisu bila transparentno i namjenski korištena.
 
''No, isto tako, naša je Vlada vrlo jasno ponavljala da nije odustala od brodogradnje, da će podržati svako rješenje koje će, s jedne strane, omogućiti stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova, a s druge strane smanjiti gubitke za državu. I upravo iz tog razloga i iz našeg povjerenja, Vlada je prošlog ljeta donijela odluku o podršci nastavku brodogradnje ovdje u 3. maju. Znamo koliko je 3. maj važan za Rijeku, on predstavlja simbol ovoga grada i tu činjenicu, kao i njegov učinak u gospodarskom smislu na Primorsko-goransku županiju, ali i uopće na hrvatsko gospodarstvo, uzeli smo u obzir kada smo donosili naše odluke'', rekao je Plenković.
 
Jamstvo od 26 milijuna eura za Intrepid
 
Jedan od brodova koji je financiran kroz kredit omogućen Vladinim jamstvima je upravo danas porinuta novogradnja 733 za koju je izdano jamstvo za kredit od 26 milijuna eura. Ugovor o dovršetku ove novogradnje između Algoma Central Corporation iz Kanade i 3. maja bio je potpisan 4. rujna 2019. godine i ispoštovan u roku.
 
''To pokazuje odgovornost i preciznost i zato je Algoma stekla povjerenje u vas, u vaš rad i znanje, u vaše inženjere i kvalitetu broda kao što je ovaj. Zato su i ostali s 3. majem i u okolnostima koje su bile sve samo ne jednostavne'', poručio je premijer okupljenim trećemajcima.
 
Dodao je da sofisticiranost hrvatske brodogradnje, mogućnost da se u Hrvatskoj gradi ovakav samoiskrcavajući brod za rasute terete, kao i polarni kruzer Scenic Eclipse koji je izgrađen u Uljaniku, ohrabruje Vladu da nastavi s odgovornom politikom kako bi na mudar način pokušala oživjeti brodogradnju i u Puli.
 
''I stoga svjestan da je 800 zaposlenika 3. maja i oko 250 kooperanata uložilo svoj rad, vrijeme, znanje i trud u ovaj brod, Vlada će na tragu ovog uspješnog projekta nastaviti davati podršku 3. maju i drugim hrvatskim brodogradilištima, ali pod onim okolnostima koji ovakve brodove i ovakvu brodograđevnu industriju čine isplativom, čine je praktički na tržišnim osnovama, uz odgovarajuću ulogu Vlade, a ne na štetu državnoga proračuna'', zaključio je predsjednik Vlade te pritom čestitao i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu svim trećemajcima.
 
Osjećam ponos zbog Rijeke, svih Riječanki i Riječana, Primorsko-goranske županije i cijelog hrvatskog gospodarstva
 
Nakon svečanosti porinuća, u razgovoru s predstavnicima medija, predsjednik Vlade još je jednom čestitao svim radnicima i zaposlenicama 3. maja, kao i direktoru Ediju Kučanu na realizaciji ovog velikog projekta.
 
"Ovaj brod koji se zove Intrepid – Neustrašivi - najbolje oslikava snagu i hrabrost, energiju i identifikaciju s 3. majem i željom za nastavkom brodogradnje, koji je u našim razgovorima uime svih trećemajaca pokazao gospodin Kučan", rekao je Plenković
 
Dodao je da je s uspostavljenim povjerenjem i analizom svih aspekata Vlada odlučila stati iza ovih projekata i dati državno jamstvo.
 
"Zaista sam zahvalan i ponosan na sve trećemajce da su u cijelosti ispunili svoja i naša očekivanja, a to je da je brod dovršen u roku te da će jamstva koja su dana i HBOR-ov kredit biti vraćeni od prodaje ovoga broda", naglasio je.
 
Činjenicu da je kanadski naručitelj izrazito zadovoljan brodom koji će završiti na Velikim jezerima, i pridružiti se svom "brodu-bratu", koji već jest ondje, premijer je pozdravio ocijenivši je željom za budućim nastavkom suradnje između Algome i 3. maja .
 
Zaključio je da je ovaj brod potvrda hrvatske politike za održivom brodogradnjom.  "Osjećam ponos zbog Rijeke, svih Riječanki i Riječana, Primorsko-goranske županije i cijelog hrvatskog gospodarstva".

Nakon svečanosti primopredaje broda za kanadske naručitelje premijer je u riječkom brodogradilištu odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim političkim temama.
 
Vladi je u interesu da se s BAT-om postigne dogovor koji će ih na duže vrijeme usidriti u Istri
 
Upitan o situaciji s rovinjskom tvornicom duhana Plenković je odgovorio da se British American Tobacco, preuzevši rovinjsku tvornicu prije pet godina, obvezao da pet godina neće otići iz Hrvatske.
 
"Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić vodi razgovore s BAT-om, a i osobno sam bio u Kanfanaru prije par mjeseci", kazao je Plenković.
 
Naglasio je da je Vladina želja da se pronađe rješenje s kojem će svi biti zadovoljni, poštujući hrvatske propise i činjenicu da na našem tržištu postoje i drugi proizvođači duhana, naročito u Virovitičko-podravskoj županiji, koja djelatnost ima bitan značaj za hrvatsko gospodarstvo.
 
"Mislim da ćemo u razgovorima sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane na neko duže vrijeme. Nama je kao Vladi u interesu da se postigne dogovor koji će ih na duže vrijeme usidriti u Istri", zaključio je Plenković.
 
Hrvatski stav o konstitutivnosti triju naroda i nužnosti istinskih predstavnika Hrvata u institucijama BiH komuniciramo već godinama
 
Govoreći o sastanku s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem premijer je ocijenio da je sastanak jako dobro prošao.
 
"Cilj Vlade RH je osigurati dobre i prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Jedni smo na druge upućeni s obzirom na geografski položaj, brojne ekonomske, političke i druge poveznice koje imamo i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini."
 
Rekao je da su razmotrili niz tema, od političkih, gospodarskih, predstojećih izbora u BiH u studenome, izbora u Mostaru koji su nakon 12 godina konačno dogovoreni za prosinac ove godine.
 
"Smatramo da se trebamo baš sada, kad je riječ o 25. godišnjici Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, držati slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda u institucijama Bosne i Hercegovine trebaju biti zastupljeni na način da su oni zaista legitimni politički predstavnici ta tri naroda. Stav Hrvatske je jedinstven, mi ga komuniciramo godinama jer smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre, kada jedan drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koja će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne i to je jasan stav Republike Hrvatske i neće se mijenjati, tko god bio na vlasti, jako dugo", rekao je Plenković.
 
Plenković: Ne znam odakle cure informacije. Svakako ne cure od onoga tko o tome ne zna ništa
 
Upitan o curenju informacija u slučaja Janaf Plenković je odgovorio da ovdje nije bilo nekog curenja informacija kao ranije.
 
"Puno su ozbiljniji bili slučajevi curenja informacija prije dvije godine, afera SMS i puno je ozbiljnije bilo pucanje mjera u slučaju gospođe Rimac. Koliko sam razumio s obzirom da je poslan zahtjev za skidanje imuniteta ovdje je to bilo jako dobro organizirano od policije, USKOK-a i DORH-a."

"Ne znam odakle cure informacije. Svakako ne cure od onoga tko o tome ne zna ništa", kazao je premijer.
 
Na pitanje brine li ga izlazak Josipe Rimac iz zatvora u Remetincu, Plenković je odgovorio da njega apsolutno ništa ne brine.
 
Na spekulacije o smjeni ministra Ćorića, odgovorio je: "Smjena ministra Ćorića? Prva vijest. To vam je dovoljan odgovor".
 
Situacije Grgića i Barišića nisu iste
 
Uspoređujući situacije gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, koji je najavio ostavku na svoju funkciju sa situacijom gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, koji je nije ponudio, premijer je rekao da njihove situacije nisu iste te da im se na teret ne stavlja isto djelo.
 
"Situacija je bitno različita. Kad gledate slučaj Barišića i Grgića, to su različita djela i situacija nije ista", kazao je.
 
Komentirao je i tvrdnje Sandre Zeljko da je sa svime u aferi Dnevnice upoznala njega i ministra Božinovića, Plenković je rekao da se isključivo govori o aferi u vrijeme mandata Milanovićeve vlade.
 
"U tom smo trenutku gospođu Zeljko, koju smo zatekli na mjestu tajnice, pitali što se događa. Bila je u šoku, trebala je biti ispitana i nije imala informacija kako to izgleda. Mi smo joj rekli da se konzultira s odvjetnicima i to je sve. Kasnije je jednostavno prestala dolaziti u ured", rekao je Plenković.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković