Božinović: Vlada će nastaviti pružati punu podršku sustavu civilne zaštite

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/01 ožujka/DAN CZ 24_2.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, kako će Vlada i u narednim godinama nastaviti pružati punu podršku sustavu civilne zaštite.

"Civilna zaštita ste vi - ljudi, profesionalci i volonteri, koji spašavaju živote i imovinu u najopasnijim trenucima. Pritom u vrlo teškim uvjetima svjesno riskirate vlastite živote kako biste spasili druge, a takvih situacija je posljednjih godina sve više i više, što je globalni trend s obzirom na klimatske promjene", kazao je Božinović u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom.
 
Dodao je kako civilna zaštita podrazumijeva humanitarno i ujedinjeno djelovanje u zaštiti ljudi, njihova zdravlja, imovine, životinja, ali i ulaganje u prevenciju, analize, planiranje i obuku.
 
"Stoga će Vlada Republike Hrvatske i u narednim godinama nastaviti pružati punu podršku sustavu civilne zaštite, kako biste mogli na zavidnoj razini nastaviti doprinositi sigurnosti i prosperitetu države i našeg društva u cjelini", poručio je ministar.
 
Prigodno se obratio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, naglasivši kako je protekla godina, za cijeli sustav civilne zaštite, bila obilježena mnoštvom izazova poput nevremena, poplava i požara, te pružanja međunarodne pomoći, međutim, brza i profesionalna reakcija sustava civilne zaštite i njegovih spremnih operativnih snaga bila je ključna, a uloga civilne zaštite važnija nego ikad prije.
 
Svečanosti je prethodilo polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-ploče svim poginulim i umrlim pripadnicima civilne zaštite i misa, a održan je i tehničko-taktički zbor.
 
Tamo su svoju opremu izložili pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, a uručene su i nagrade i priznanja u području sustava civilne zaštite, te pohvalnice i zahvalnice za izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti