Habijan: Vlada će i dalje voditi računa da inflatorni udar bude što manji

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/01 ožujka/010324_20.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je, komentirajući najnovije podatke o kretanju inflacije u Hrvatskoj, kao pozitivno istaknuo to da je na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na siječanj ove godine, inflacija rasla po višim stopama u 13 članica europodručja.

Uz konstataciju da je inflacija u veljači na godišnjoj razini zabilježila "stagnaciju", Habijan je upravo istaknuo podatke o tome da je inflacija na mjesečnoj razini porasla više u 13 zemalja europodručja.

Mjere Vlade i njezina konzistentna politika apsolutno pokazuju rezultate

U Ministarstvu i Vladi smatramo da sve one mjere Vlade i njena konzistentna politika apsolutno pokazuju svoje rezultate, rekao je Habijan na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Iako je po DZS-ovim podacima inflacija u veljači na godišnjoj razini rasla po istoj stopi kao i u siječnju ove godine, a prekid trenda usporavanja je zabilježen i lanjskog kolovoza, ministar  je kazao da je ovo već 15. mjesec zaredom da stopa inflacije u Hrvatskoj pada, a da je stopa od 4,1 posto u veljači najniža od listopada 2021. godine.

Stoga, dodao je, trend je obećavajuć i ohrabrujuć.

Kada komentiramo podatke treba uzeti sve zemlje Europske unije

Na konstataciju da Hrvatska na godišnjoj razini u veljači ima najvišu inflaciju u cijeloj eurozoni, ministar je odgovorio da je jedno eurozona, a drugo su članice Europske unije.

"Kada komentiramo podatke, nije dobro da samo uzimamo europodručje, već treba uzeti sve zemlje EU-a", ustvrdio je.

Ministar se referirao i na podatke iz aplikacije o kretanju cijena koju je oformilo njegovo ministarstvo.

Kada se usporede cijene koje su se tri trgovačka lanca obavezale dostavljati, cijene proizvoda u osnovnoj potrošačkoj košarici, ovisno o lancu, su pale od 3,38 do 8,6 posto u odnosu na kraj 2022. godine, kazao je.

S obzirom da su u veljači na mjesečnoj razini cijene energije porasle za 1,5 posto, Habijan je podsjetio da su u posljednjih mjesec dana cijene naftnih derivata rasle u dva navrata. Međutim, istaknuo je da je zahvaljujući mjerama Vlade prosječna cijena punjenja spremnika osobnog automobila od 50 litara niža za šest do sedam eura.

"Vlada će kao i do sada voditi računa da inflatorni udar na građane i gospodarstvo bude što manji, kada govorimo i o razdoblju nakon 1. travnja ove godine", poručio je ministar.

O dokapitalizaciji Petrokemije

Upitan o Vladinoj odluci o davanju suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju za sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, Habijan je rekao da se s novim vlasnicima razgovaralo, a da je već i ranije rečeno da će i država i trgovačka društva u njenom vlasništvu, koja u Petrokemiji imaju udjel, sudjelovati u dokapitalizaciji, to jest nastaviti s daljnjim ulaganjima u tu kutinsku kompaniju.

Na pitanje znači li to da država ostaje na istom udjelu u toj tvrtki, ministar je kazao da je predložena skala ulaganja od 70 do 140 milijuna eura.

"Dakle, uspješnost dokapitalizacije će biti ako ulaganje bude veće od 70 milijuna eura. Prema tome, obzirom na tu skalu potencijalnog ulaganja, teško mi je reći kakav će u konačnici biti omjer. To ovisi koliko će svaki dioničar uložiti novčanih sredstava", zaključio je Habijan.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti