Brnjac: Dosadašnji turistički rezultati pokazuju da se sektor kvalitetno pripremio

Turistički sektor optimističan je glede glavne sezone, jer je buking izrazito dobar, a optimizmu pridonosi i 11-postotni rast vrijednosti fiskaliziranih računa u prva četiri mjeseca, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sastanka s predstavnicima tog sektora.

"Dosadašnji turistički rezultati ove godine pokazuju da se sektor kvalitetno pripremio za sezonu, a izrazito mi je drago i što je prepoznao novu oznaku održivosti hrvatskog turizma 'Hrvatska, prirodno tvoja/Croatia, naturaly yours', jer i smjer razvoja turizma ide ka održivosti”, kazala je ministrica.

Ocijenila je da u prilog dobroj sezoni idu i dosadašnje brojke fizičkog (dolasci, noćenja), kao i financijskog turističkog prometa. Iznijela je tako podatak da je u prva četiri mjeseca u turizmu i ugostiteljstvu vrijednost fiskaliziranih računa povećana na 457 milijuna kuna ili za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

U tijeku glavna kampanja HTZ-a za sezonu na 14 tržišta

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić kako je kazao nakon sastanka kako vjeruje da će ova sezona biti dobra, jer su takve najave s domaćeg i stranih tržišta za ostatak svibnja, za lipanj i dalje.

"Trenutno provodimo glavnu kampanju za sezonu na 14 tržišta, reakcije su dosta pozitivne, a dosta radimo i sa stranim medijima te putničkim agentima, kojih je trenutno u Hrvatskoj oko 200 u studijskom posjetu”, kazao je Staničić, poručivši i kako je cilj ove godine u turizmu dostići oko 90 posto rezultata iz 2019.

Hotelijerima još nedostaje oko 10.000 radnika za 'špicu' sezone

U krovnoj Hrvatskoj udruzi turizma (HUT), čiji su članovi najjače hotelske kuće u zemlji, također s optimizmom dočekuju glavni ljetni dio sezone, ali i posezonu, a s obzirom na buking očekuju i da se turizam fizički približi ili bude na razini 2019., dok bi financijski, ako ne bude nekih većih problema, rezultati mogli biti i bolji, naglasio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

"Na sastanku smo se dotakli i važne teme za sve o radnoj snazi, koje u turizmu stalno nedostaje i svi se borimo s time kako možemo, ali bilo bi dobro da se za iduću godinu po tom pitanju naprave iskoraci i da se radnici za sezonu mogu osigurati ranije nego sada”, smatra Ostojić.

Ponovio je i stav HUT-a da se radnici prvo traže na domaćem tržištu rada, kao i među studentima, a da 'uvoz' bude tek rezervno rješenje.

Na upit novinara, iznio je procjene da za sada hotelijerima za 'špicu' sezone još nedostaje oko 10.000 radnika, ali vjeruje da će uz napore koje ulažu to uspjeti riješiti, jer do 'špice' ima još oko mjesec-mjesec i pol dana, te da se neće dogoditi kao lani u ljeto da neki hoteli ostanu zatvoreni jer nisu mogli naći radnike.

Razgovarali su na sastanku i o porastu svih troškova i cijena (inputa) hotelijerima, posebice energenata, konkretno struje, koja je cijenom hotelijerima porasla dva do tri puta, i oko toga će uskoro, kako je najavio Ostojić, razgovarati s predstavnicima energetskog sektora o mogućim rješenjima.

"Udari inflacije na turistički sektor su veliki, kao i na druge sektore,a osim struje jako su porasle i cijene pića te hrane, i do 40 posto. Trebat će puno vještine za pozitivno poslovanje, a sve to utječe i na investicije i koliko će ih se moći realizirati”, ocijenio je Ostojić.

Slične probleme, ali i očekivanja dobre sezone, imaju i u segmentu luksuznih hotela, koji su po riječima predstavnika tih hotela Nenada Nizića, u nešto boljoj situaciji s radnicima, a s troškovima i inflacijom se bore i oni.

"Rezultati u luksuznim hotelima su već sada u ponekim regijama i bolji od 2019., popunjenost kapaciteta se sada kreće i do odličnih za ovo doba godine oko 65 posto, a veseli nas i struktura gostiju, među kojima je sve više onih iz Hrvatske, ali i SAD-a”, iznio je Nizić.

Nautika i ACI očekuju dobru godinu

Nautički sektor odnosno svih 20-ak marina na Jadranu u sustavu državne tvrtke ACI također ove godine očekuju dobru sezonu, koja je, po riječima predsjednika Uprave ACI-ja Kristijana Pavića već sada s brojkama tranzita plovila bolja od 2018.

"Rekordnu 2019. još nismo dostigli, ali ako se ostvare sve najave i ne bude izvanrednih sutuacija, mislim da ćemo na kraju pričati o još jednoj dobroj turističkoj godini, a moguće i 'stići' 2019.”, zaključio je Pavić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti