Brnjac: Turistički vodiči se kao i drugi zainteresirani mogu javiti na javnu raspravu

Slika /Vijesti/2021/siječanj/14 siječnja/Brnjac_izjava_2.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u četvrtak da su predložene izmjene zakona o pružanju usluga u turizmu u javnoj raspravi, na koju se mogu javiti svi zainteresirani, pa i turistički vodiči koji ju ovih dana kritiziraju zbog tih izmjena.
 
Ministrica je to kazala prije sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara oko turističkih vodiča, koji u kritikama Ministarstvu turizma i sporta zbog predloženih izmjena tog zakona ističu uz ostalo da su skupo plaćali tečajeve i polagali ispite, a sada se i stranim vodičima bez te edukacije i ikakvih kriterija omogućava rad u Hrvatskoj. Žale se i da su isključeni iz rasprave oko tog zakona.
 
"Taj je zakon sada na javnoj raspravi na e-Savjetovanju i bit će tamo 30 dana, gdje se mogu javiti i svi zainteresirani. Imamo tu dvije povrede EU prava koje moramo ispraviti. Jedna se odnosi na vaučere za putovanja, a druga na turističke vodiče", kazala je Brnjac, dodajući da je oko tih izmjena tj. vaučerima i vodičima do sada održano nekoliko sastanaka te da će sve što dobiju od zainteresirane javnosti razmotriti i naknadno ih uključiti u razradu i izradu pravilnika koji slijede zakon.
 
Objasnila je da će se izmjenom zakona svima koji ne žele koristiti vaučere za uplaćena a nerealizirana putovanja zbog pandemije omogućiti povrat novca jer tu se radi o zaštiti potrošača.
 
Druga povreda EU prava, vezana za same turističke vodiče, također će se urediti tim zakonom, i tu se, kako je dodala, "govori samo o racionalizaciji osposobljavanja".
 
"Sada imamo na snazi 21 stručni ispit plus jedan opći koji se moraju polagati, i tu Europska komisija traži da racionaliziramo sami sustav obrazovanja i da se kroz zakon na zaštićenim lokalitetima, što uključuje i one vezane za Domovinski rat, omogući stručno i kompetentno vođenje", istaknula je Brnjac.
 
Za strane vodiče je kazala da i oni, da bi mogli raditi, moraju imati položen stručni ispit, što, ako žele raditi u Hrvatskoj, moraju dostaviti u Ministarstvo turizma i sporta, koje to onda evaluira i odobrava im ili ne da dođu i mogu raditi u Hrvatskoj.
 
"To ne znači da mogu voditi po zaštićenim lokalitetima", poručila je ministrica.
 
Na pitanja o ugostiteljima i njihovom angažmanu na potresom pogođenim područjima, rekla je da se par sati nakon potresa čula s njima te da su se i oni par sati nakon potresa organizirali i krenuli put Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, na čemu im se kao i svemu što su tamo radili još jednom zahvalila, uz napomenu da "ako će biti potrebno i ako bude potrebe za dodatnim kapacitetima za prehranu svačija pomoć je dobrodošla i sve treba uzeti u obzir".
 
Novinari su pitali i je li već isporučeno dodatnih 250 mobilnih kućica u Sisačko-moslavačku županiju, koje su nakon što je stiglo prvih 100-ak naknadno dogovarali sa hotelijerima, rekla je da to treba pitati stožer koji sada vodi brigu o tome.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac