Brojne mogućnosti za unapređenje gospodarskih odnosa Kine i Hrvatske

Prijateljski odnosi između Kine i Hrvatske trebali bi pomoći u jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, izjavio je u petak u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina) - Prijateljski odnosi između Kine i Hrvatske trebali bi pomoći u jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, izjavio je u petak u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

"Brojne su mogućnosti za hrvatske tvrtke jer je Kina najveće svjetsko gradilište i shodno tome i jedna od najvećih uvoznica cementa i drugog građevinskog materijala, poput željeza i čelika", izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec nakon susreta s državnim savjetnikom kineske vlade Tangom Jiaxuanom.

Kako je istaknuo, "hrvatske tvrtke tako mogu sudjelovati u izgradnji infrastrukturnih objekata, u izgradnji energetskih objekata i izgradnji cestovne i željezničke infrastrukture".

Polančec je Tangu zahvalio na prijedlogu da se hrvatske tvrtke uključe u izgradnju infrastrukturalnih objekata za Olimpijske igre koje će se u Kini održati 2008. godine te u industrijsku obnovu kineskog sjevera.

On je rekao da posebnu pozornost zaslužuje i suradnju u turizmu kao i da svoje mjesto na kineskom tržištu mogu pronaći i hrvatske prehrambene i farmaceutske tvrtke.

Hrvatska je sa svoje strane za kineske tvrtke još nedovoljno iskorišteno tržište.

"Postoje brojne mogućnosti za daljnju ekspanziju kineskih tvrtki u Hrvatskoj i to posebno u boljem i jačem iskorištavanju luke Rijeka, u otvaranju tvrtki u slobodnim zonama u Hrvatskoj, otvaranju mješovitih tvrtki", kazao je Polančec najavivši posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kini u studenom.

Tang, kojem je Zagreb zadnja etapa turneje po regiji gdje je posjetio Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju, nakon sastanka je rekao da je Hrvatska najveći gospodarski partner Kine u regiji.

Nakon sastanka je potpisan Sporazum o suradnji u poljoprivredi između hrvatskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i kineskog ministarstva poljoprivrede.

Tim se sporazumom potiče suradnje na području poljoprivredne znanosti i tehnologije, razmjena informacija i stručnjaka između relevantnih institucija, potiče se suradnja na polju veterinarstva, fitosanitarne djelatnosti te preventiva u kontroli epizootija (bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama) kao i suradnja na području poljoprivredne mehanizacije.



Pisane vijesti