Butković: Nakon transparentne procedure nije bilo zapreka da se Turudića predloži za glavnog državnog odvjetnika

Slika /Vijesti/2024/Veljača/10 veljača/HN20240210396272.jpg

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je danas, govoreći o izboru i sigurnosnoj provjeri glavnog državnog odvjetnika, da se postavlja niz pitanja zašto to prije devet godina nije bilo bitno a sada se, nakon transparentno provedene procedure, rade tirade, vrijeđanja i difamacije.

"Postoji čitav niz logičnih pitanja zašto prije devet godina nitko nije postupio i nikome nije bilo bitno, a sada devet godina kasnije, nakon transparentnog postupka i procedure koja je zadovoljila sve kriterije, radi ova tirada, vrijeđanja i difamacije. Ne znam zbog čega sve to, zbog čega takav strah, to je nešto na što mora odgovoriti sam predsjednik Republike,“ rekao je Butković.

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu predsjednik Vlade nema ovlasti tražiti provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, odnosno Ivana Turudića, kazao je.

"No, budući da se radi o prevažnoj funkciji i postupku koji je bio transparentan, gdje su se javila četiri kandidata, predsjednik Vlade je tražio sve dosadašnje provjere koje su rađene za Turudića, a rađene su 2009., 2014. te 2019. kada je postao sudac Visokog kaznenog suda, i po svim tim provjerama nije bilo zapreka da ga se predloži za glavnog državnog odvjetnika."

Butković kaže da se tu postavlja nekoliko logičnih pitanja, primjerice, zbog čega Predsjednik Republike posljednjih nekoliko dana, bez ustavnih i zakonskih ovlasti da sudjeluje u postupku, sve to radi.

"I mene i javnost zanima zbog čega Milanović nije 2015., kada je bio premijer, nešto učinio, a hvali se da je imao saznanja o susretima Mamića i Turudića? Kaže da nije imao ovlasti, ali je mogao javno istupiti, zbog čega nije ništa učinio?"

Butković je upitao i zbog čega predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić, koji je tada bio ravnatelj SOA-e nije tražio reviziju sigurnosne provjere iz 2014., što je mogao učiniti.

"Zašto predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, koji je bio ministar pravosuđa, i tada imao saznanja, nije pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića, koji je tada bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu?''

Zalažemo se da Državno odvjetništvo bude neovisno, to je stav vladajuće stranke i Vlade, da ono radi bez uplitanja politike ili vladajuće strukture, kazao je Butković.

Upitan je li HDZ propustio u zakon unijeti potrebu sigurnosne provjere za glavnog državnog odvjetnika, rekao je da je zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu donio SDP, dodavši da će se o tome vjerojatno raspravljati u narednom mandatu.

Butković također smatra da nije dobro da u javnost izlaze osobne poruke koje nemaju nikakve veze s kaznenim postupkom, a upitan o možebitnoj izbornoj šteti ovog slučaja, Butković je rekao da štete nema te da će HDZ pobijediti na izborima.

Bačić i Medved ne vjeruju u uspjeh oporbenog prosvjeda

Prosvjed koji su najavile oporbene stranke ljevice i centra komentirali su potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić, koji su bili u Krašiću na euharistijskom slavlju u čast blaženog Alojzija Stepinca. Izbor novog čelnika DORH-a zakonit je, ustvrdio je Bačić, a u uspjeh prosvjeda ne vjeruje, kao ni potpredsjednik Vlade Medved.

''I nama je to bilo jasno kao Vladi, koja se isključivo vodi zakonitošću postupanja, transparentnošću postupanja. Transparentnost i zakonitost nije bila nikada na ovakav način prilikom izbora glavnog državnog odvjetnika iskazana u imenovanju'', izjavio je Bačić.

''Oporba pokušava politizirati i na ovoj temi. Možemo očekivati sličan odaziv, a i sličan ishod kao što je to bilo i onu večer kada je nekoliko zastupnica Možemo! prosvjedovalo na Trgu svetog Marka'', kazao je Medved.

Izvor: Hina / HRT / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković