Butković: Ostvarili smo san o povezivanju Hrvatske, Pelješki most ostat će simbol prvih godina članstva u EU


"Postoji li nešto veće i veličanstvenije od ovog trenutka u koje osjećamo radost i uzbuđenje i ponos", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na svečanosti otvaranja Pelješkog mosta.

"U životu svakog naroda postoje dani koji se pamte, koji se prenose kroz generacije i u pričama među ljudima. Upravo je ovo takav trenutak koji ulazi u povijest Hrvatske. Postoji li nešto što već nije rečeno o povijesti i težnji za spajanjem teritorija, podršci Europske komisije, velebnoj izgradnji, o gospodarskom, prometnom i nacionalnom značenju", poručio je.
 
Kazao je da Pelješki most nije samo infrastrukturni projekt, on će olakšati život, donijet će mnogobrojne dobrobiti, značit će okretanje nove stranice dubrovačko-neretvanskog kraja.
 
"Ali pravi značaj tek će se vidjeti. Pelješki most svakom ovom čovjeku znači i više od toga, a to je pak teško riječima objasniti, to se samo osjetiti može", dodao je Butković.
 
Poručio je da je naša je zadaća bila sagraditi Pelješki most, a od ponosa je veća samo zahvalnost jer smo imali čast biti dio generacije koja je sagradila most i ostvarila san o povezivanju Hrvatske.

Idemo dalje s velikim infrastrukturnim projektima
 
U razgovoru za HTV, prije svečanosti u Komarni, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture najavio je nastavak velikih infrastrukturnih projekata.
 
"Pelješki most ostat će simbol prvih godina članstva u EU, no, tu ne stajemo, idemo dalje s velikim infrastrukturnim projektima", kazao je.
 
"Pelješki most je kruna ne samo moje političke karijere, nego i svih koji su radili na njemu, mnoge generacije su ga sanjale, radile na njemu. Ova je Vlada u proteklih šest godina donijela ključne odluke oko financiranja, bilo je puno problema, među ostalima i problem s BiH, ali i njima ovaj projekt znači puno, jer će se sav promet maknuti iz Neuma", rekao je Butković, naglasivši da se još mora dovršiti oko 7 km pristupnih cesta, radovi idu dobro.
 
"Spojili smo teritorij, Hrvatska nema diskontinuiteta, to je velika stvar. Iako možda nismo ni svjesni koliki je značaj Pelješkog mosta, ovo je ipak novi život za stanovnike ovog područja", dodao je, ponovivši da se mostarina neće plaćati.
 

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković