Sutra na Vladi smjernice i preporuke za energetske uštede, Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH ispod očekivanja

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/21 srpnja/VRH_8264 (2).jpg

Premijer Plenković najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojiti smjernice i preporuke za energetske uštede, a radi se o dokumentu koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Institutom "Hrvoje Požar". Izrazio je i razočarenje paketom izmjena izbornog zakona u BiH visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši da je ispod očekivanja i nedovoljan. Rekao je i da ga je zgrozila izjava Bakira Izetbegovićeva i da ju osuđuje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije o aktualnim političkim temama.

Najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojiti smjernice i preporuke za energetske uštede, a radi se o dokumentu koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Institutom "Hrvoje Požar".

"Najbolje je da pričekamo sutrašnji dan pa da ministar gospodarstva Davor Filipović predstavi taj dokument između 15 i 20-tak stranica", rekao je Plenković.

Ustvrdio je da su taj dokument radili ljudi koji se u to razumiju, a dobro je da na vrijeme pošalju obavijest našim građanima.

Plenković je još jednom iskazao zadovoljstvo jučerašnjim otvorenjem Pelješkog mosta za kojeg je rekao da je najvažniji infrastrukturni, strateški, državni, svehrvatski i nadstranački projekt koji je spojio državni teritorij.

Na konstataciju da je na otvaranju Pelješkog mosta između njega i predsjednika Republike Zorana Milanovića "djelovalo sve idilično", premijer je kazao je da su se jučer pozdravili.  

Otvaranje Pelješkog mosta trenutak oko kojeg se većina može usuglasiti

"Ako je bio jedan trenutak oko kojeg mislim da se većina ljudi, pa i onih koji obnašaju neke važne dužnosti, pogotovo one kojima je hrvatski narod dao većinsko povjerenje, mogu usuglasiti - onda je to otvaranje Pelješkog mosta. Ali, nismo ulazili u neke projekcije. Nemamo neku kristalnu kuglu kakvo je vrijeme sutradan", rekao je.

Naveo je i kako već dugo ne prati što Milanović govori. "Valjda ni on ne gleda i ne prati pa lupa paušalno", ustvrdio je Plenković.

Za Pelješki most premijer je rekao da će omogućiti i brži put prema jugu Dubrovačko-neretvanske županije, bolje turističke rezultate i bržu opskrbu tog područja. Uz to, poručio je, radi se o velikom političkom projektu u kojeg je uloženo puno truda u zadnjih oko 25 godina, izrazivši zadovoljstvo što su imali snage, odlučnosti, znanja i odvažnosti da se taj projekt realizira. 

Plenković je zahvalio i Krešimiru Dolenčiću na sjajnoj režiji svečanosti te svima koji su bili u Komarni i Brijesti. Također, zahvalio je i hrvatskim braniteljima bez čijeg angažmana ne bi bilo slobode i oslobađanja juga Hrvatske.

Sutra potpisivanje ugovora za strateški željeznički projekt Hrvatski Leskovac - Karlovac

Predsjednik Vlade izvijestio je da će sutra posjetiti Karlovac, gdje će biti potpisan ugovor za realizaciju strateškog željezničkog projekta, Hrvatski Leskovac - Karlovac, koji je dio pravca Zagreb – Rijeka.

Dodao je da će sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem razgovarati i o posljedicama jučerašnje štete nastalom olujnim nevremenom, a u petak će boraviti u Istarskoj županiji.

Plenković je govorio i o potpisivanju niza ugovora iz programa "Zaželi" namijenjenom zapošljavanju žena zrelije dobi najčešće u ruralnim sredinama.

Najavio je da je od ponedjeljka Vlada neće dva tjedna neće zasjedati, osim možda telefonski.

Izmjene izbornog zakona BiH ispod očekivanja i nedovoljne

Premijer je  izrazio razočarenje paketom izmjena izbornog zakona u BiH visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši da je "ispod očekivanja i nedovoljan".

"Onoliko koliko ja vidim što je na kraju visoki predstavnik odlučio je dotaknuti samo dio tog paketa koji se odnosi na integritet izbornog procesa, što je po mom sudu daleko ispod očekivanja i nedovoljno", rekao je Plenković.

Podsjetio je da su, nakon neuspjelih pregovora koji su se vodili slijedom sporazuma iz Mostara prije dvije i pol godine, političke stranke, prvenstveno Bošnjaka i Hrvata, nastojale na razini Federacije postići neki dogovor, ali nisu uspjeli, osim u Mostaru.

"I Mostar je konačno nakon 12 godina prestao biti fus nota kao grad koji nije imao izbore od 2008. do 2020. Međutim, dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi na središnjoj razini vlasti, osobiti na razini Federacije, nije postignut", kazao je premijer. 

Podsjetio je da je Europska unija nastojala pomoći, a također i SAD, no da niti pod njihovim pokroviteljstvom nije došlo do rezultata. 

"Potom je predsjednik Europskog vijeća nastojao pokrenuti određene procese da bi se smirile tenzije. No bilo je očito da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, nisu htjeli postići taj dogovor, nisu se htjeli dogovoriti s predstavnicima hrvatskih stranaka o reformi izbornog zakona i limitirane ustavne reforme", rekao je Plenković.

Bošnjacima odgovara status quo

Bošnjacima, dodao je, odgovara status quo, izborni sustav u kojem će hrvatski narod u BiH i hrvatske političke stranke biti minorizirani, marginalizirani, preglasani i u svakom slučaju i dalje u neravnopravnom položaju.

"I to ne samo kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH gdje je Komšić odradio tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik, jer za njega uglavnom glasuju Bošnjaci", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na prosvjede u Sarajevu  koji su organizirani od strane bošnjačkih političkih stranaka i na kojima su pale teške uvrede pa čak i prijetnje prema Schmidtu.

"Siguran sam da je to donekle utjecalo na njegovo rezoniranje. Vidjeli smo u medijima da je on izvorno imao namjeru mijenjati izborni zakon, da je htio riješiti pitanje tzv. vitalnog nacionalnog interesa. Imao je još niz važnih političkih tema koje bi unaprijedile ustavni i izborni ustroj BiH, međutim u ovoj fazi on to nije učinio", kazao je. 

Plenković je podsjetio da je Schmidt ostavio još nekoliko tjedana političkim akterima u BiH da se sami dogovore.

Zgrozila me Izetbegovićeva izjava

"Ja nažalost nemam nekih velikih očekivanja i iluzija da će se oni sada, nakon dvije godine propuštenih prilika, sjesti i dogovarati, naročito nakon niza agresivnih izjava, uključujući i pozivanje na prebrojavanje, tj. pripremanje na sukob", rekao je Plenković, dodavši da ga je izjava Bakira Izetbegovićeva zgrozila i da ju osuđuje.

"To upućuje da oni ne žele dogovor s političkim strankama Hrvata u BiH, nego žele svoju brojčanu nadmoć i dalje koristiti u izbornim utakmicama", istaknuo je.

Hrvatska, nastavio je Plenković, smatra da je to suprotno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu i ustavu BiH.

Po njegovom mišljenju, visoki predstavnik je zadnja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima koje su učinili neki njegovi prethodnici, osobito Wolfgang Petritsch 2002.

Premijer je također poručio da treba dići stupanj razumijevanja kod ključnih aktera u međunarodnoj zajednici.

"Želimo da Schmidt nakon par dana pauze ponovo stavi na stol ovu temu i krene u dobrom smjeru, kako je to napravio, ne obazirući se na ove bezobrazne, neprimjerene pritiske", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti