Čačić i Beqaj potpisali Ugovor o gospodarskoj suradnji: Ovo je preduvjet za unaprjeđenje gospodarskih odnosa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/cacic_i_beqaj_potpisali_ugovor_o_gospodarskoj_suradnji_ovo_je_preduvjet_za_unaprjedenje_gospodarskih_odnosa.jpg

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar gospodarskog razvoja Republike Kosovo Besim Beqaj potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosovo o gospodarskoj suradnji.

U izjavi za novinare, prvi potpredsjednik Čačić istaknuo je da Hrvatska i Kosovo sada imaju mogućnost realizacije svih otvorenih prostora za suradnju. Kazao je da se radi prvenstveno o području energetike, zatim infrastrukture te ekologije, naglasivši da Hrvatska trenutno nije dovoljno prisutna na Kosovu. „Ukupna robna razmjena između dvije zemlje je daleko ispod razine mogućnosti“, kazao je prvi potpredsjednik Čačić ističući da će ona biti dodatno ugrožena hrvatskim ulaskom u Europsku uniju zbog činjenice da izlazimo iz CEFTA-e, što će biti problem, ne samo s Kosovom nego i s drugim državama, a za što Hrvatska pokušava naći rješenje. Sporazum koji je danas potpisan, objasnio je prvi potpredsjednik Vlade, podloga je za višu razinu sporazuma, o poticanju i sigurnosti međusobnih ulaganja, čime će se stvoriti pravni okvir za unaprjeđenje međusobnih odnosa. „Jedna od važnih komponenti ovog sporazuma je formiranje mješovite komisije koja bi imala zadatak da na ozbiljan, odgovoran, stručan i, što je najvažnije, kontinuiran način prati i unaprjeđuje naše odnose“, zaključio je Čačić.

Ministar Besim Beqaj istaknuo je da su politički odnosi između dviju zemalja odlični, što je dobar preduvjet za produbljivanje gospodarske suradnje. „Razmjena je još uvijek niska, tako da smo razgovarali o mogućnostima, ne samo da uđemo u tržište jedni drugima, nego da vidimo kako se zajedno možemo natjecati i na trećim tržištima“, rekao je ministar Beqaj naglasivši da je hrvatsko iskustvo vrijedno za Kosovo. „Veliki dio našeg proračuna odlazi na javne investicije, skoro 40 posto, što nam omogućava rad na više infrastrukturnih projekata“, kazao je Beqaj i pozvao hrvatske tvrtke da konkuriraju na kosovskom tržištu dodajući da imaju psihološku prednost s obzirom da građani Kosova poznaju i njih i kakvoću njihovih proizvoda.



Pisane vijesti