Potpredsjednik Vlade Neven Mimica s izaslanstvom Republike Moldove

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr. sc. Neven Mimica sastao se danas s Iurijem Leancăom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Moldovte izaslanstvom Odbora za vanjske poslove i europske integracije Parlamenta Republike Moldove koje je predvodio Igor Corman, predsjednik Odbora. Na sastanku jkao član hrvatske delegacijsudjelovao Daniel Mondekapredsjednik Odbora za europske integracije.

Posjet delegacije Moldove u svezi je s pokretanjem postupka za sklapanje bilateralnoga Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Moldove o europskom partnerstvu. Ciljevi koje Republika Moldova nastoji ostvariti tijekom 2013. godine su zaključivanje Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji ( Association Agreement), potom Sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini ( DCFTA) kao i Sporazum o vizama.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da je Republika Hrvatska spremna pomoći Republici Moldovi u procesu europskih integracija, stavljajući na raspolaganje svoja stečena iskustva i znanja kao i ekspertizu iz pregovaračkoga procesa. Vrijednost hrvatskih pregovaračkih iskustava je tim veća s obzirom na činjenicu da je Hrvatska vodila pregovore za članstvo prema promijenjenoj metodologiji pregovaranja i vrlo strogim kriterijima. U kontekstu iskustava iz procesa europskih integracija koje Hrvatska posjeduje, potpredsjednik Mimica je istaknuo važnost jasnog definiranja nacionalnih ciljeva u strateškim dokumentima Europske unije.

Predstavnici obiju država složili su se oko intenziviranja daljnje suradnje putem odgovarajuće političke i tehničke potpore te nužnosti suradnje na području gospodarstva. Završno, potpredsjednik Mimica ustvrdio je da jedna od najuspješnijih politika Europske unije politika proširenja te će Hrvatska kao buduća članica jasno zagovarati upravo tu politiku za svoje neposredno susjedstvo kao i za ostale države na prostoru Jugoistočne Europe te za države Istočnog partnerstva ( Eastern Partnership).



Pisane vijesti