Cappelli: Hrvatska je turistički prepoznatljiva, ima svoj program i vidljivost kroz svih 12 mjeseci

Ministar turizma Gari Capelli, gostujući u Dnevniku Nove TV, govorio je o rezultatima ove i planovima za nadolazeću turističku godinu.

Rekao je da petnaestak posto više gostiju za novogodišnje praznike nego lani nije neočekivano, s obzirom na planirano produljenje sezone na cijelu godinu.

"Već sada možemo govoriti o turističkoj godini jer na dočeku imamo i 10 do 15 posto više turista, dakle protegli smo na cijelu godinu. Očekivali smo rast kroz godinu od 6 do 7 posto, što ovi definitivni rezultati i govore", kazao je ministar. 

Naveo je da kada govorimo o stranim turistima, izvješće Hrvatske narodne banke pokazuje rast za prvih devet mjeseci od oko 4 posto, a samo za 7., 8. i 9. mjesec pet posto, a kada se pribroji promet domaćih turista, koji su praktički na prvom mjestu, očekuje se da ćemo ovu godinu zaključiti s prihodima od oko 12 milijardi kuna.  

"To znači da je Hrvatska prepoznatljiva, da ima svoj program, vidljivost i da se u Hrvatsku više ne dolazi samo zbog sunca i mora nego da ona ima turizam dvanaest mjeseci", rekao je Cappelli.

Ministar je kazao da na potražnju gostiju moramo odgovoriti kvalitetom. 

"Naša gastronomija i ti posebni oblici turizma definitivno bilježe najbolje rezultate. Pedesetak naših restorana ima preporuke ili Michelin zvjezdice. Prema anketama turista koji su prije dolazili u Hrvatsku, preko 70 posto dolazilo je zbog sunca i mora", rekao je Cappelli te istaknuo dodatnu kvalitetu posebnih oblika turizma, poput cikloturizma, koji su turističkoj ponudi dali dodatnu kvalitetu.

Ministar je posebno naglasio važnost investicija. "Lani smo imali rast investicija od oko 40 posto, hoteli s četiri i pet zvjezdica, vile s bazenima, obiteljski smještaji definitivno daju tu posebnu kvalitetu zbog koje turisti sve više u Hrvatsku dolaze", rekao je.

Govorio je o promjenama koje će donijeti paket turističkih zakona te o koristi od športskih uspjeha.

"Koristit ćemo maksimalno sportske rezultate i sve ono što imamo mogućnosti napraviti preko sportaša", naveo je.

Za razvoj općenito, pa tako i kontinentalnog turizma, važna je povezanost. Stoga je ministar najavio investiciju u osječki aerodrom koji će se dijelom financirati iz kroz program Savjeta za Slavoniju, Baranji i Srijem.  

 



Pisane vijesti | Turizam | Capelli Gari