Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/31 prosinac/faf8434a97460c5f7e39.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je novogodišnju čestitku u kojoj stoji:
 
"Drage Hrvatice i Hrvati, dragi moji sugrađani, svima vama u domovini i iseljeništvu, u ime Vlade i osobno, od srca želim sretnu i uspješnu 2019. godinu!
 
U protekloj godini, poduzeli smo brojne promjene koje su pridonijele podizanju životnog standarda. Značajno smo smanjili poreze, što je dovelo do povećanja zaposlenosti, plaća, potrošnje i rasta gospodarstva. Nove snižene stope PDV-a na namirnice i proizvode, koji čine velik dio potrošačke košarice, povećat će kupovnu moć hrvatskim obiteljima.
 
Želimo da svi hrvatski ljudi žive dostojanstveno i zato se zalažemo za veću društvenu solidarnost. Povećali smo minimalnu plaću na 3000 kuna neto, a mirovine za 6%. Paketom mjera deblokirali smo preko 50 tisuća blokiranih sugrađana.
 
Budućnost Hrvatske su naši mladi. Stoga ulažemo u obrazovanje i povećavamo broj stipendija. Kurikularnom reformom želimo mladima pružiti kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da se lakše zaposle. Nakon višegodišnjeg pada nataliteta, ohrabreni smo podacima da je u prvih deset mjeseci 2018. rođeno 351 dijete više nego prošle godine. Proširujemo krug mjera koje poduzimamo za demografsku obnovu Hrvatske, kao i za povratak naših iseljenika. Usto gradimo i obnavljamo preko 500 vrtića diljem zemlje.
 
Svjesni da su na nekim područjima rezultati bolji, dok je negdje potrebno uložiti više napora, nastavit ćemo provoditi strukturne reforme, odgovorno voditi javne financije i poticati investicije. U 2019. želimo Hrvatskoj vratiti investicijski kreditni rejting, jer bi to dalo novi zamah gospodarstvu i dovelo do smanjenja kamatnih stopa.
 
Nastojimo svim dijelovima domovine dati jednake prilike i zato ulažemo više u manje razvijene krajeve. Na tome radimo u partnerstvu sa županijama, gradovima i općinama, kako bismo što bolje iskoristili europska sredstva koja su nam na raspolaganju.

U godini pred nama posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju povjerenja građana u neovisnost i učinkovitost institucija. Na taj način osnažit ćemo osjećaj pravednosti i optimizma u društvu.
 
Intenzivno ćemo se pripremati za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. kao i za što skoriji ulazak u šengenski prostor, a potom i u europodručje.
 
Zajedno nastavimo graditi bolju i prosperitetniju Hrvatsku. Želim vam svako dobro i puno zdravlja, uspjeha i sreće u 2019. godini!"

Foto: Boris Ščitar

Pisane vijesti