Cappelli: Važno je da se na vrijeme krenulo s razmišljanjem o mjerama, zajednički interes je pronaći najbolja rješenja

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/11 ožujka/Cappelli-HRT.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli gostovao je večeras u Temi dana na HRT-u.

Današnje sastanke koji su ministri održali s predstavnicima poslodavaca i banaka, ministar Cappelli je ocijenio dobrima. Kazao je da je zajednički interes pronaći najbolja rješenja.

„Otvorili smo sve teme, išlo se u sve djelatnosti od drvne industrije, prometa, turizma i vidjeli smo pojedinačno gdje su koji problemi“, dodao je. 

Cappeli je rekao da je turizam jedan od najzahvaćenijih jer djeluje horizontalno i zahvaća veliki dio opskrbljivača, istaknuvši da će se pod svaku cijenu braniti radna snaga i likvidnost poslovanja. 

Ministar je kazao da će se unutar Vlade razgovarati o mjerama koje će pomoći poduzetnicima, a bit će predstavljene kroz par dana.

Ovih dana ćemo se u grupama dogovoriti o detaljima, dodao je ministar i najavio da će se iduću srijedu održati sastanak u istom krugu kao ovaj današnji.

Cappeli je rekao i da u ovih desetak dana ožujka bilježimo 30 posto manje novih rezervacija, što je bilo i za očekivati, ali da nema otkazivanja postojećih rezervacija. 

„Pratimo situaciju iz sata u sat, iz dana u dan i bit ćemo non-stop u komunikaciji s dionicima“, kazao je, dodavši da je danas održano vijeće turističke zajednice koje će se sastajati svaka tri do četiri dana i donositi određene odluke koje će isto utjecati na dodatnu potporu turizmu.

Što se tiče skupova i manifestacija, Cappelli je potvrdio da se oni otkazuju, ali, kazao je, otkazuje se i jedan dio koji se odnosi na predsjedanje.

„Na najvišem vrhu se pokušavaju držati neki sastanci. Ministrica Divjak ide sutra u Bruxelles, međutim to su, ono što se kaže, zadnji trzaji“, dodao je.

Osigurati sigurnost i stranih i domaćih turista

Upitan nakon kojeg bi se datuma trebali zabrinut za prihode koje ostvarujemo, ministar je naglasio da su najvažniji sedmi i osmi mjesec.

„Privatni smještaj u 7. ili 8. mjesecu praktički ima 43 % udjela u cjelokupnom prometu. Hotelijeri su tu sa 15 ,16 %, kampovi sa dvadesetak i taj 7. i 8. je gro svega. Ako 7. i 8. uspijemo održati, onda ćemo uspjeti da turizam nema velikih minusa“, pojasnio je ministar.

Ministar Cappelli je istaknuo da je važno osigurati sigurnost i stranih i domaćih turista, rekavši da su svim hotelima i smještajnim objektima dana određena upozorenja i način ponašanja.

Naglasio je i da je najvažnije da se na vrijeme krenulo s razmišljanjem o mjerama.

„Krenulo se na vrijeme. To su sami gospodarstvenici rekli i svi dionici u turizmu. Sve je za sada po protokolu i to je zaključak svih dionika koji su danas bili na sastanku“, zaključio je Cappelli.

Pisane vijesti | Gari Cappelli