Plenković: Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, plaće i mirovine nisu u pitanju

  • Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/11 ožujka/ES1t6_TWAAAPs97.jpg

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite te nadležnim ministrima. Premijer je izvijestio da se u Istarskoj županiji od petka prekida nastava u školama i visokim učilištima radi koronavirusa, naglasivši da se poduzimaju i mjere u gospodarstvu kako bi se smanjile posljedice epidemije koronavirusom.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade je rekao da je na sastanku donijeto nekoliko odluka te plan aktivnosti u budućnosti. Prva odluka se odnosi na Istarsku županiju, dodao je premijer, koji je danas bio u kontaktu s istarskim županom Fabriziom Radinom.

"Dobili smo od njega i od njegovih službi zahtjev s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji, kazao je.

Predsjednik Vlade rekao je da će škole sutra biti otvorene te se očekuje da u njih dođu ravnatelji, profesori i svi zaposlenici kako bi se pripremio plan za aktivnosti koje će slijediti.

Kazao je i da je Ministarstvo večeras uputilo ravnateljima mjere za postupanje.

"Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut redovitoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava", pojasnio je Plenković.

U Istri neće biti od petka nastave, dodao je premijer, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Kazao je da je sutrašnji dan tranzicijski kako bi se pripremile odgovarajuće mjere.

Predsjednik Vlade izvijestio je da je do sada potvrđeno 19 slučajeva zaraze koji su locirani u četiri grada - Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Puli. "Pratimo situaciju u okruženju kako bi se onemogućilo širenje virusa", istaknuo je.

Kazao je i da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je riječ o pandemiji, dodavši da se poduzimaju brojne aktivnosti na razini Europske unije.

"Jučer smo imali videokonferenciju Europskoga vijeća. Razmotrili smo nekoliko mjera – kako bi se ograničilo širenje virusa, o mogućnosti opskrbe medicinskom opremom, promoviranje znanstvenih istraživanja kako bi se pronašlo cjepivo i suočavanje s društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije", rekao je Plenković.

Cilj je očuvanje radnih mjesta i pomoć poduzetnicima u likvidnosti poslovanja

Premijer je podsjetio na današnje sastanke koje su ministri održali s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske udruge banaka te nizom predstavnika različitih sektora gospodstava s kojima će nastavati intenzivan dijalog kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

Naglasio je da je cilj Vlade očuvanje radnih mjesta i pomoć poduzetnicima u likvidnosti poslovanja.

"Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, na način da se omoguće odgode i obročna plaćanja kako bi se olakšalo poduzetnicima", rekao  je Plenković, dodavši da su ministarstva s tim u vezi već dobila naputke.

Što se tiče državnog proračuna, premijer je naglasio da se on puni dobro i prema očekivanjima, naglasivši da nisu u pitanju ni plaće ni mirovine.

Istaknuo je kako je Europska komisija spremna staviti na raspolaganje 25 milijardi eura svim zemljama članicama, što se utjecati na prihvaćanje proračunskog okvira za predstojeće razdoblje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je uvjerena da se neće gubiti nastavni dani u Istri.

Najavila je virtualne zbornice i učionice, a učenici će dobiti svu potrebnu opremu. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratit će nastavu na 3. programu HTV-a  po i oni neće trebati nikakvu dodatnu opremu.  Za više razrede osnovne škole pripremljeni su videomaterijali. 

Beroš: Imamo dovoljno kapaciteta za slučaj da epidemija poprimi šire razmjere

Na pitanje što će biti s putnicima s broda koji je danas doplovio u Split iz Ancone, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će Italija primiti svoje državljane natrag, a da će 20-ak ostalih putnika biti smješteno u karantenu. 

Poručio je i kako se pripremaju sve potrebne mjere kako se u Hrvatskoj ne bi dogodio 'talijanski scenarij'.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za smještaj bolesnika ako epidemija poprimi veće razmjere. 

"Imamo više od 500 respiratora, preko 300 transportnih. Imamo 800 kreveta u intenzivnoj njezi, a i ostali kapaciteti mogu s preusmjeriti za intenzivnu skrb. Nadam se da ugroza neće biti tolika", zaključio je Beroš.

Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti