Čast je i iznimna odgovornost voditi Hrvatsku i treći put. Opravdat ćemo povjerenje građana!

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/24 svibnja/VRH_5198.jpg

U prvom radijskom intervjuu za Media servis nakon što je preuzeo vođenje Vlade u trećem uzastopnom mandatu, predsjednik Vlade Plenković govorio je o prioritetima pred Vladom, suradnji s koalicijskim partnerima i aktualnim političkim temama.

Nema veće časti i odgovornosti od vođenja hrvatske Vlade

Govoreći o motivaciji za još jedan mandat, kazao je da u politici nema veće časti i odgovornosti od vođenja hrvatske Vlade. 

„Meni je drago da smo u tome uspjeli i moram reći u vrlo zahtjevnim izbornim okolnostima i atmosferi, od onog divljaštva u Saboru prije šest mjeseci kad su neki od oporbenih zastupnika razbijali saborski inventar pa do kršenja Ustava i jedne opće medijske atmosfere gdje nema tko nije bio protiv nas i unatoč tome dobiti, to nije tako loše,‘‘ ocijenio je.

Demantirao je navod da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Poručio je da koalicija normalno funkcionira. Kazao je ministar Šušnjar sudjeluje danas u Bruxellesu na Vijeću za gospodarstvo i gospodarske teme, a aktivni su i drugi.  

„To su smiješne priče i špekulacije onih koje brifiraju ovi teško poraženi gubitnici s ljevice,‘‘ odgovorio je.

Koalicijski sporazum nećemo objaviti, a tko će predstavljati partnere na sastancima potpuno je nebitno

Koalicijski sporazum koji je potpisan iza zatvorenih vrata i dalje nije objavljen, a tako će i ostati. 

„Sad mogu čak reći da smo to namjerno ostavili neobjavljeno da se sad o tome piše jer se nema o čemu drugom govoriti pa ako se već netko iz medija ne bavi s teško poraženim Milanovićem koji krši Ustav, s Grbinom kojeg je Milanović izbacio kroz prozor, s onim koji su ih podržavali i ponovno završili praktički na Bernardićevih 40-ak mandata. To je prava tema, a ne nekakvi tehnički sporazum između dviju stranaka koje su na vlasti i koje preuzimaju odgovornost‘,“ poručio je Plenković.

Odgovorio je da je potpuno nebitno tko će predstavljati DP na sastancima vladajuće koalicije. 

Kada su u pitanju najavljena povećanja plaća ministara i državnih dužnosnika, premijer je kazao da je to dobro i nužno te da će se pronaći adekvatno rješenje jer su sada plaće nekih ministara niže nego brojnim djelatnicima u njihovom sustavu.

‘‘To nije realno niti pretjerano smisleno. Da ne govorim uopće o prosjeku naših plaća u sustavu centralnog obračuna plaća u državnim i javnim službama gdje sam ja zadnji put kad smo se time bavili bio ispod 1300. mjesta, rekao je Plenković, dodavši da je to loše. 

Pojasnio je da se to nije radilo prije jer su u Vladi smatrali da najprije treba dignuti plaće svim ostalima pa se onda baviti dužnosnicima. 

„Kolike će točno plaće biti, to ćemo vidjeti kroz izračune nakon javne rasprave i predložit ćemo zakonsko rješenje,“ zaključio je.

Premijer je prokomentirao i činjenicu da se ministar gospodarstva Ante Šušnjar našao pod povećalom zbog plinskog biznisa njegove obitelji, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispituje je li ministar turizma i sporta Tonči Glavina kao državni tajnik u istome Ministarstvu koristio svoju dužnost za ostvarivanje privatnih interesa, kazavši da se svi oni koji umjesto da se bave Milanovićem i njegovim kršenjem Ustava i teškim porazom ljevice sada bave novim ministrima HDZ-ove Vlade. 

„To je takozvani trivijalno revijalni sport nakon izbora", kazao je.

Izbor glavnog državnog odvjetnika proveden je zakonito i transparentno 

Sudac Ivan Turudić u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ponovio je da je postupak njegovog izbora proveden na zakonit i transparentan način te kritizirao oporbu.

"Oni su, iz nama nepoznatog razloga, devet godina kasnije pokušali napakostiti njemu u procesu izbora glavnog državnog odvjetnika i nama u kontekstu reizbora za Hrvatski sabor. Poraženi su u oba slučaja. Turudić preuzima dužnost GDO-a idući tjedan, mi smo opet na vlasti, a oni su teško poraženi i trebali bi se sakriti u mišju rupu'', rekao je predsjednik Vlade. 

Osvrnuo se na poziv za uspostavu dijaloga koji je, nakon potvrde nove Vlade, uputio oporbi. Oporba je skeptična oko iskrenosti tog poziva, a premijer poručuje da bi on trebao biti taj koji sumnja u njihovu iskrenost.

Kazao je da su dosad, kad su ih zvali u par kriznih situacija, prvi izišli pred medije i ispripovijedali tko je komu što rekao, a to nije smisao dijaloga, poručio je premijer.

Pobjedu svoje stranke očekuje i na nadolazećim europarlamentarnim izborima na koje izlaze s programom „Hrvatska je snažna i važna“. 

Nikad snažniji međunarodni položaj 

"Zašto smo rekli snažna i važna. Ne misli se da se pravimo važni nego smo utjecajniji nego ikada prije. Dakle naš međunarodni položaj u usporedbi s bilo kojim trenutkom u zadnjih 35 godina. Mi smo u srcu onih koji odlučuju, imamo dobru reputaciju, gradimo savezništva, a dobrom argumentacijom smo u stanju uvjeriti druge zemlje da podrže neku temu koja je nama bitna. Primjer je i otvaranje pregovora o pristupanju s BiH prije dva mjeseca," podsjetio je Plenković

Kazao je da on nema ambiciju ići u utrku za predsjednika države, ponovivši da bi najkorektnije bilo da predsjednik Zoran Milanović podnese ostavku.

"Ako ideš kršiti Ustav, praviš se da si kandidat za premijera, teško izgubiš, ne pomogneš onima kojima si mislio pomoći, poslije se praviš nevin i ne vidiš da se išta dogodilo. Pa što je to?“, zapitao se predsjednik Vlade. 

Dodao je da to ne bi on trebao govoriti, već bi to trebalo biti opće mišljenje u političko-komentatorskom javnom prostoru.

„Ali vidim da je to škrto, da ćemo sad pustiti da se to zaboravi, pravit ćemo se nevješti", zaključio je

Govoreći o antiinflacijskom paketu mjera pomoći građanima, rekao je: "Naše su mjere bile sveobuhvatne i pomogle su svima. Ako to bude trebalo nastaviti mi ćemo o tome donositi odluke kada bude vrijeme“.

Komentirao je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici što je izazvalo burne reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj. Kazao je da je očekivao takvu odluku Opće skupštine UN-a.

"Riječ je o rezoluciji koja želi da se adekvatnije komemorira Dan sjećanja na genocid koji je počinjen u Srebrenici. Hrvatski sabor je to učinio već ranije i imamo dan kojim se to obilježava. To je ono najbitnije, sve ovo drugo je šire politiziranje jedne inicijative za koju se znalo da će proći“, poručio je.

Za mjesec dana počinje Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj pa je premijer Vatrenima zaželio velik uspjeh.

"Mislim da nam je Hrvatska nogometna reprezentacija s našim izbornikom Dalićem, s legendarnim kapetanom Modrićem donijela toliko promidžbe, sportskih uspjeha, zajedništva, oduševljenja među narodom, da se to ničime ne može izmjeriti Bit ćemo naravno uz Vatrene i uz hrvatsku reprezentaciju,“ poručio je na kraju razgovora predsjednik Vlade.



Pisane vijesti