Čekamo izvješća nadležnih tijela, najvažnije je da Fortenova normalno funkcionira

Slika /Vijesti/2022/11 studeni/4 studeni/Plenković 8.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da je Vlada omogućila razuman rok mirovinskim fondovima za otkup Sberbankova udjela u Fortenovi, ali da se to nije dogodilo zbog protivljenja jednog od tih fondova. Dodao je da će mirovinski fondovi, a osobito AZ fond, trebati puno toga objasniti.

Nakon govora koji je održao na sastanku na vrhu šefova država i vlada COP 27 u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.
 
Izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na konferenciji COP 27, premijer Plenković je kazao da je bila posvećena provedbi dosadašnjih dogovora koji se odnose na zajedničke napore svih država i međunarodnih organizacija kako bi se usporilo globalno zatopljenje i poduzele mjere energetske i zelene tranzicije te što duže očuvao planet za nove generacije. 
 
Rekao je da je u svom govoru naglasio doprinos Hrvatske, a on se, dodao je, sastoji od pune svijesti da ova ruska agresija na Ukrajinu ima direktan efekt na energetsku krizu te ubrzava proces zelene tranzicije i zahtijeva puno više ulaganja.
 
"Stoga je Hrvatska, koja vrlo dobro stoji po obnovljivim izvorima energije, jedna od zemalja koja zajedno sa Slovenijom i Italijom u regiji Sjeverni Jadran, želi napraviti projekt Doline vodika, kako bismo i taj energetski resurs u budućnosti maksimalno koristili", kazao je Plenković.
 
Premijer je rekao i da je u smislu topline, ova godina, a osobito ljeto, za Hrvatsku bila nezabilježeno vruća. Dodao je i da smo imali preko 13 tisuća požara, naglasivši da klimatske promjene utječu na svakodnevni život.  
 
"S te strane vjerujem da ćemo i financijskim ulaganjima, i energetskom tranzicijom, i kombiniranjem nacionalnih i europskih sredstava, biti zemlja koja će dati doprinos smanjivanju globalnoga zatopljenja", poručio je Plenković. 
 
Dobri odnosi Hrvatske i Egipta
 
Predsjednik Vlade novinarima je kazao da se susreo s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem, istaknuvši da je Egipat važna zemlja na sjeveru Afrike, s kojom Hrvatska ima dobre odnose.
 
Naglasio je da se proteklih godina povećala trgovinska razmjena između dviju država te najavio da će se uskoro potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Rekao je da Hrvatska želi snažniju kulturnu i znanstvenu suradnju sa svim zemljama Sredozemlja, a osobito Egiptom.
 
Dodao je da egipatskom premijeru uručio poziv da posjeti Hrvatsku, kao što je i on njega pozvao u formalni bilateralni posjet Egiptu.    
 
Premijer je kazao da je u Sharm el-Sheikhu imao i niz kraćih neformalnih susreta, između ostalih s novom talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i novim britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Sastao se i s kancelarom Olafom Scholzom, nizozemskim premijerom Markom Rutteom, grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem, luksemburškim premijerom Xavijerom Bettelom, jordanskim kraljem Abdulahom II. i bivšim američkim potpredsjednikom Aleom Goreom. 
 
Projekt Doline vodika
 
Kad je riječ o doprinosu Hrvatske, premijer je izdvojio projekt Doline vodika na sjevernom Jadranu, kazavši da je od 34 subjekta njih šest iz Hrvatske. Dodao je  da njime žele stvoriti tehnološki, a kasnije i energetski preduvjeti kako bi se u budućnosti koristio vodik.

Kazao je da je taj projekt predstavio na panelu na temu zelenog vodika kojim su predsjedali egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi i njemački kancelar Olaf Scholz.

"To je primjer prekogranične suradnje na razini Europske unije koji je svojevrsni pionirski pothvat i vjerujem da će od tog projekta svi imati koristi", naglasio je Plenković.

Mirovinski fondovi morat će puno toga objasniti  

Premijer je odgovarao i na pitanja o prodaji udjela u Fortenovi.

Kazao je da nema posebnih novih saznanja te da se čekaju izvješća nadležnih tijela koja prikupljaju informacije.

"Čekamo da nas izvijeste. Želimo sve to zaista temeljito ispitati, a najvažnije je da kompanija funkcionira normalno", poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada omogućila iznimku od sankcijskog režima kako bi mirovinski fondovi do 31. listopada mogli kupiti od Sberbanka njegov udio.

"Plan su imali mirovinski fondovi i predstavili su nam, djelovao je i logičan i razuman, na kraju se izjalovio zbog inicijalnog protivljenja jednog od suvlasnika, jednog od tih fondova. To se, nažalost, nije realiziralo i sad imamo situaciju koja je bila van našega utjecaja, pa i znanja", rekao je Plenković.

Podsjetio je da kupac nije tražio odobrenje nadležnih hrvatskih i nizozemskih vlasti, dodavši da sve ostalo za sada nije poznato.

Premijer je novinarima kazao da se ne sprema "lex Fortenova", dodavši da je jako puno loših i nerazumnih teza u eteru.

Ponovio je da je operacija transformacije Agrokora prema Fortenova grupi bila uspješna.

"Ovo što se dogodilo u međuvremenu, da je kompanija koja je praktički bila u bankrotu dovedena ponovno na tržišne osnove, dogodilo se zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i aktivnostima uprave kompanije", naglasio je Plenković.

Rekao je da je situacija u Ukrajini ubrzala želju Sberbanka da iziđe iz suvlasništva u Fortenovi. 

"Puno toga trebaju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, gdje je sve što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji i predstavnicima hrvatskih vlasti", zaključio je premijer Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković