Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut svrstava Šibenik u trendove četvrte industrijske revolucije

  • Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/28 rujna/Trokut3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Šibenik, gdje se sastao s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom s kojima je razgovarao o projektima važnim za grad i Županiju. Potom je otvorio Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut. Istaknuo je da je za ovaj, 28 milijuna kuna vrijedan projekt iznimno bitno što je 20 milijuna kuna apsorbirano iz operativnog programa Europske unije.

U izjavi novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom Burićem i županom Paukom, premijer je izrazio zadovoljstvo da su prioritetni projekti u fazi implementacije ili kvalitetne pripreme.

Također je izrazio zadovoljstvo da je u Šibeniku uoči Dana grada, čestitavši Šibenčankama i Šibenčanima njihov dan.

Predsjednik Vlade Plenković potom je otvorio Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku.

Izrazio je zadovoljstvo razvojem i postignućima Šibenika i Šibensko-kninske županije u zadnjih nekoliko godina.

"Na prvi pogled je očito  koliko se posljednjih nekoliko godina cijela Šibensko-kninska županija rapidno razvija," kazao je, dodavši da istovremeno predstavlja grad - model kako kvalitetno iskoristiti europska sredstva.

Istaknuo je da je za ovaj, 28 milijuna kuna vrijedan projekt iznimno bitno, da je 20 milijuna kuna apsorbirano iz operativnog programa Europske unije.

"Vidimo da lokalna uprava sada ima jedno određeno iskustvo da nam apsorpcija sredstava ide puno brže," rekao je premijer.

Nastavio je, kazavši da se ovaj projekt služiti za obrazovanje mladih ljudi koji kroz svoj start-up žele slijediti svoj put poput naših giganata iz Infobita i Nanobita.

"To pokazuje kako se grad Šibenik i Šibensko-kninska županija pravovremeno svrstava u trendove četvrte industrijske revolucije, digitalizacije, novih tehnologija, a siguran sam i da će prema našem recentno promijenjenom Zakonu o strancima, Šibenik i Šibensko-kninska županija biti privlačna onim mladima koje zovemo digitalnim nomadima," rekao je Plenković, dodavši kako će se ovdje, u Hrvatskoj i Dalmaciji svi koji to žele, dobro osjećati.

Na kraju je, još jednom čestitavši cijelom timu, izrazio zadovoljstvo što će kroz Centar za znanost proći puno novih ideja.

Glavna tema je neovisan rad institucija i beskompromisna borba protiv korupcije

Odgovarajući na pitanja novinara o današnjim izjavama predsjednika Republike, Plenković je rekao: "Vidi se iz aviona da se on stabilizirao".

Predsjednik Vlade glavnom temom smatra neovisnost rada Državnog odvjetništva, USKOK-a, policije, tajnost izvida i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

"To je politika naše Vlade, politika da bilo tko bez obzira na ime i prezime, bez obzira stranku i dužnost koju obavlja, ukoliko ima sumnji da se bavio koruptivnim radnjama za to mora odgovarati. Mi to radimo na način kako je to propisano zakonom, vrlo čvrsto i odvažno, radili smo to u prvom mandatu, nastavit ćemo raditi i u drugom mandatu. Mislim da javnost i svi politički akteri trebaju shvatiti da nema nedodirljivih. Tu priča što se nas tiče i počinje i završava", poručio je Plenković.

Sastanak s predsjednikom Republike na ovu temu, premijer je ocijenio bespredmetnom inicijativom. Jedini sastanak koji ćemo imati, dodao je, bit će vezan za imenovanje veleposlanika.

Kazao je i da ne postoji svađa njega i predsjednika Republike.

"Pokušaj da se to svede na neku svađu je bitno pogrešan. On ne postoji. Postoji vrlo čvrst, jasan i stabiliziran stav Vlade Republike Hrvatske i mene o borbi protiv korupcije, o tome da sva tijela sukladno zakonu trebaju raditi svoj posao i postoji nešto drugo. To je bit", poručio je.

Upitan o uvođenju sigurnosnih provjera za ministre, premijer je kazao: "Kada napravite sigurnosnu provjeru i bude sve u redu, kasnije se može dogoditi da netko tko je bio sigurnosno provjeren kad dođe na neku poziciju da odlučuje o nečemu važnom napravi nešto što je s druge strane zakona. Sagledat ćemo cijeli kontekst i učinit ćemo sve što možemo prevenirati".

Što se tiče Varivoda i odštete obiteljima, premijer je rekao da se trebaju provesti odluke sudova o odšteti. "Što se tiče odgovornosti, ratni zločini ne zastarijevaju i tu očekujem daljnji nastavak rada odgovarajućih tijela progona", poručio je.

Želimo intenzivirati suradnju sa Srbijom na razmjeni podataka o nestalim osobama

Upitan može li se proces intenzivirati Plenković je odgovorio da su mandatu kad je riječ o zločinima počinjenim nad Hrvatima nastavili i intenzivirali rad na procesuiranju ratnih zločina.

"Naravno da je prošlo jako puno godina i da je sve teže naći svjedoke i odgovarajuće dokaze, ali i policija i DORH rade na toj temi i nastavit će to raditi", kazao je.

Premijer je rekao da mu nije poznata izjava izaslanika Matića da predsjednik Srbije Vučić nema ništa protiv dolaska u Škabrnju.

"Nije mi poznat ovaj razgovor s gospodinom Matićem, ali važno je da mi želimo intenzivirati suradnju i komunikaciju sa Srbijom. Prije svega na razmjeni podataka o nestalim osobama", naglasio je Plenković.

Naše je uvjerenje, istaknuo je, osobito Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno nadležne komisije koja se bavi pronalaskom nestalih osoba da jedan dio podataka, vrlo dragocjen, postoji u Srbiji i u svakom službenom razgovoru koji imamo s predstavnicima Srbije na političkoj razini inzistiramo da je tu najveći prostor za informacije koje mnoge obitelji nestalih dovode u poziciju da saznaju sudbinu svoj najmilijih.

Premijer je podsjetio i na Međunarodni dan nestalih od prije par tjedana. "Prema tome to je i naša morala obaveza i na tome ćemo nastaviti inzistirati", poručio je.

Važno je otvoriti komunikaciju sa svim narodima u Bosni i Hercegovini

Upitan o temama sastanka s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, predsjednik Vlade kazao je kako se održava kontinuirani dijalog s predstavnicima Bosne i Hercegovine već duže vrijeme. Važnim smatra da se otvara komunikacija sa svim narodima u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da je Bakir Izetbegović vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA.

"I ste strane i na svojoj dužnosti zamjenika predsjedatelja Doma naroda današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti, tu, prije svega, mislim na izborni zakon koji, nažalost ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Deytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, uoči njegove 25. obljetnice", kazao je Plenković.

Naša pozicija je vrlo jasna, naglasio je premijer. "Nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti nemaju svoje u političkom smislu legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini", poručio je.

Na pitanje je li današnji sastanak nastavak susreta s Miloradom Dodikom, premijer je ponovio da razgovara sa svim predstavnicima Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je u prvom mandatu bio nekoliko puta u BiH te je održana i zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je BiH Hrvatskoj bliska, susjedna i prijateljska zemlja. "Zemlja gdje smo upućeni jedni na druge i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak onda je to Bosna i Hercegovina", poručio je Plenković.

Rekao je i da je Ured predsjednika Vlade o sastanku obavijestio Ured Predsjednika Republike.

Susret s američkim državnim tajnikom Pompeom

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na susret s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u sklopu još jedne njegove europske turneje.

"Važno je da otvorimo teme koje su bitne za Hrvatsku, da nastavimo vrlo kvalitetan proces smanjivanja broja odbijenih zahtjeva za vizu SAD-a, čime bismo konačno riješili pitanje koje nas muči praktički tri desetljeća i da američke vlasti donesu odluku o tome da za hrvatske državljane više neće biti potrebna viza jer smo uvjereni da smo ispunili preduvjet manje od tri posto od ukupnog broja odbijenih zahtjeva", rekao je Plenković.

Što se tiče drugih tema, premijer je kazao da će se razgovarati i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji, dodao je, osobito dugo čekaju Hrvati koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Bit će riječi i o jugoistoku Europe, investicijama, obrambenoj suradnji, odnosima Europske unije i SAD-a te odnosima SAD-a i Kine.

Bit će to prigoda, naveo je Plenković i za razgovor o ekonomskim, energetskim, sigurnosnim i političkim pitanjima, kao i o atmosferi u SAD-u uoči predsjedničkih izbora.  
 

Stranica | Andrej Plenković