Čestitka predsjednika Vlade Republike Hrvatske hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti

Dr. sc. Ivo Sanadepredsjednik Vlade Republike Hrvatskuputio je danas čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti.

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, uputio je danas čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti:

"Dan 25. lipnja 1991. prvorazredan je u hrvatskoj povijesti. Odluke donesene u Hrvatskom saboru tog dana vrhunski su trenutak ostvarenja povijesnih težnji hrvatskog naroda. Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kao i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske otvorene su nove stranice naše povijesti i zacrtan put u budućnost u kojoj će Hrvatska sama odlučivati o svojoj sudbini.

Prošlo je petnaest godina. U životu naroda, to je kratko razdoblje. Za nas u Hrvatskoj ono je ipak bilo ispunjeno dugim godinama najdramatičnijih i najtežih izazova. Prošli smo najteže dane nasrtaja na našu Domovinu, na njenu cjelovitost i samostalnost. Obranili smo Hrvatsku u nametnutom ratu. Pokazali smo sebi i svijetu da je Hrvatska snažna zemlja, država koja je spremna i sposobna odrediti svoje nacionalne ciljeve, uskladiti ih s povijesnim trenutkom i ostvariti ih u skladu s vlastitim interesima i međunarodnim okolnostima. Pokazali smo samosvijest i samopouzdanje uz primjerno zajedništvo i slogu. Na toj snazi izgradili smo i viziju vlastite budućnosti u suvremenoj Europi i svijetu.

Desetljeće i po državne samostalnosti obvezuje nas, prije svega na trajno poštivanje tih svijetlih razdoblja naše novije povijesti. Na trajnu zahvalnost nositeljima ideje hrvatske državne samostalnosti. Na trajnu zahvalnost braniteljima, dragovoljcima i svima koji su stali u obranu Hrvatske. Na zahvalnost onima u Europi i svijetu koji su nas podržavali.

S petnaest godina samostalnosti, Hrvatska ulazi u zrelo doba. Pokazali smo dosad da je Hrvatska uspješna država i nastavit ćemo to pokazivati u ostvarenju najvažnijih ciljeva u današnjoj etapi našeg razvitka. Odnosi se to jednako na dalje učvršćenje društva koje poštuje najviše standarde u provedbi vladavine prava, zaštite ljudskih prava i prava manjina te ravnopravnosti, dijaloga i tolerancije kao najviših vrijednosti. Istodobno, odnosi se to i na proces ubrzanog uključivanja Hrvatske u Europsku uniju i najvažnije institucije Euro-atlantske zajednice sigurnosti, demokracije i slobode. Odnosi se to i na jačanje gospodarstva i socijalne sigurnosti, te na ukupno snaženje Hrvatske i naših iznimnih potencijala u suočavanju sa svijetom globalizacije, uz očuvanje i razvijanje našeg nacionalnog identiteta.

S najdubljom vjerom u ostvarenje tih ciljeva Hrvatske i hrvatskog naroda, uz duboko uvjerenje da ih dijele svi građani Hrvatske, u ime Vlade Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti."



Pisane vijesti