Četvrta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade, ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor održana je 4. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Glavna točka na današnjoj sjednici bila je razmatranje nacrta Izvješća o provođenju Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2007. i 2008. godinu i Prijedloga Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2009. godinu. Govorilo se i o financijskoj potpori projektima namijenjenim romskoj nacionalnoj manjini, a predsjednica Povjerenstva Kosor kazala je da je u 2005. za projekte izdvojeno 2,7 milijuna kuna, 2008. godine 17,5 milijuna kuna, a u ovoj godini 38,5 milijuna kuna što je povećanje od 222 – posto u samo jednoj godini.

Na Povjerenstvu je donesen zaključak da se nadopuni Izvješće o provođenju Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2007. i 2008. godinu, kao i Prijedlog Akcijskog plana za 2009.

Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome i na današnjoj sjednici donijelo je odluke o financijskoj pomoći obiteljima koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Članovi Povjerenstva izvješteni su o provedbi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Donesen je i zaključak da ministarstva i ostali nositelji mjera trebaju dostaviti Uredu za nacionalne manjine u roku od 30 dana prijedloge za izmjenu i nadopunu Nacionalnog programa za Rome.

Prije početka sjednice potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor uručila je pedeset poklona odličnim učenicama i učenicima romske nacionalne manjine u Osnovnoj školi «Žitnjak».



Pisane vijesti