Antunovac: potpredsjednik Vlade Uzelac o razvojnim projektima

OSIJEK,6. veljače 2009.(Hina) - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac danas je u Antunovcu najavio potporu razvojnim projektima ove općine, posebice onima koji se odnose na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, razminiranje i izgradnju gospodarske zone.

Na sastanku s općinskim i županijskim čelnicima te braniteljske poljoprivredne zadruge "Agro-Dom" Uzelac je kazao kako općina ima ozbiljne razvojne planove te da će resorna ministarstva poduzeti potrebite mjere kako bi se oni što prije realizirali.

Općinski načelnik Ivan Anušić rekao je da se uskoro očekuje suglasnost nadležnih tijela za promjene u programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, ali da veliki problem predstavljaju mine, jer je na području općine još uvijek oko 900 hektara nerazminiranog poljoprivrednog zemljišta, a neke minirane površine nalaze se u blizini okućnica, pa i dječjih igrališta.

Budući da je za razminiranje cjelokupnog područja općine potrebno oko 80 milijuna kuna, općinske vlasti to ne mogu realizirati bez pomoći države, a s obzirom da bi u svibnju trebala početi izgradnja infrastrukture za gospodarsku zonu, očekuje se prijava na natječaj resornih Ministarstava za dobivanje financijskih sredstava, dodao je Anušić.

Uzelac je kazao da u kontaktima s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) treba utvrditi da prioritet u razminiranju dobiju ona područja koja ugrožavaju život u naseljenim područjima.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Branko Mučnjak izvijestio je kako se, u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) uskoro očekuje pokretanje programa potpore izgradnji vodoopskrbe i odvodnje te će uskoro uslijediti javni poziv svim jedinicama lokalne samouprave, pa se i ova općina može prijaviti za dobivanje sredstava za gospodarsku zonu.

Govoreći o novoj strategiji regionalnog razvoja i podjeli Hrvatske na tri statističke regije Uzelac je kazao kako bi upravo ova regija, koja je po svim pokazateljima najmanje razvijena, od toga trebala imati najviše koristi, ali da je već sada, unutar regija, potrebno početi razgovore o budućem razvoju i projektima.

Strategijom i novim zakonom o regionalnom razvoju, koji su u javnoj raspravi, područja koja, iz bilo kojeg razloga, zaostaju u razvoju, imat će prano na potporu države, koja će biti regulirana zakonom, a neće ovisiti o volji političkog ili nekog drugog dužnosnika, rekao je Uzelac.

Potpredsjednik Uzelac nakon Antunovca posjetit će Vukovar.



Pisane vijesti