Ćorić: Ideja zakona o HGK je pozitivna promjena, a ne rušenje institucije

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je u utorak da se novim zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), po kojem preko 95 posto poduzetnika neće morati plaćati članarinu, želi potaknuti pozitivna promjena, a ne rušiti dugogodišnju instituciju.
 
Prijedlogom zakona oslobađa se plaćanja članarina poduzetnike koji ispunjavaju dva od tri kriterija, da im ukupna aktiva ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50. Riječ je o najbrojnijoj skupini koja obuhvaća oko 96 posto članova HGK-a, kazao je Ćorić predstavljajući zakon u Saboru.
 
Cilj je stimulirati i modernizirati komorski sustav uz ponudu novih usluga. HGK će ostati bez 35 posto prihoda od članarina, odnosno oko 60 milijuna kuna, a izostanak financijskih sredstava najjača je pretpostavka za reorganizaciju, transformaciju i ostale racionalizacije, naglasio je Ćorić.
 
„Odlučili smo se i dalje za obvezno članstvo jer mislimo da HGK kao institucija s dugogodišnjom poviješću treba opstati, a u slučaju fakultativnog članstva ne bi opstala. Gradimo na ideji pozitivne promjene, a ne rušenju institucija”, odgovorio je ministar Anki Mrak Taritaš (GLAS) zašto članstvo ostaje obvezno.
 
Ćorić očekuje da će reformom promijeniti percepciju javnosti o HGK kao instituciji koja je samoj sebi svrha, te vratiti povjerenje gospodarstvenika.

Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić